FINTECH

Stakk av med kryptovaluta for 100 millioner. Her er bildet som felte ham

Her stikker den amerikankse secret service-agenten av med bitcoin for nærmere 100 millioner kroner.
Her stikker den amerikankse secret service-agenten av med bitcoin for nærmere 100 millioner kroner. Bilde: US Attorney's Office
15. nov. 2017 - 16:00

En amerikansk secret service-agent er dømt til to års fengsel etter at han stjal bitcoin for nærmere 100 millioner kroner. 

Det var i 2012 at den amerikanske 35-åringen var tilknyttet Silk Road-etterforskningen til FBI. Det illegale markedet ble tatt ned i 2013, etter intensiv etterforskning. 

Rusmidler og falsk identitet

Nettstedet som formidlet rusmidler, leiemordere og falske identiteter, benyttet seg av «hemmelige» transaksjoner via bitcoin. 

Secret service-agenten hadde ansvaret for dataetterforskningen, og ett av ansvarsområdene hans var å spore opp bakmennene til nettstedet blant annet ved hjelp av den digitale valutaen. 

Dermed fikk 35-åringen tilgang til store pengebeløp. Dette visste han å utnytte. Amerikaneren overførte nemlig omlag 1600 bitcoin til sin egen private digitale lommebok. 

Arrestert i 2015

– Etterforskerens befatning med den kriminelle underverden gjorde ham kjent med de ulike bitcoin-børsene. Det gjorde ham kapabel til å hvitvaske disse midlene, uten at det gikk noen alarmer hos myndighetene, anførte den amerikanske statsadvokaten i retten. 

Den amerikanske agenten ble først arrestert i 2015.

Ett av bevisene mot ham var en overvåkningsfilm der han ble sett med en stor koffert som skal ha vært full av beslaglagte harddisker fra etterforskningen mot Silk Road-bakmennene. 

BTC-e

Noen av disse skal ha gitt ham tilgang til de digitale lommebøkene. 

Pengene overførte 35-åringen til ulike bitcoin-børser i Europa. Blant annet den nå stengte BTC-e-børsen.

– Da myndighetene ble gjort oppmerksomme på at bitcoinene hadde blitt flyttet ut av noen av de digitale lommebøkene ble nødvendige tiltak iverksatt, som gjorde oss i stand til å hente ut den digitale valutaen fra Bitfinex, fortsatte den amerikanske statsadvokaten. 

Den tidligere amerikanske agenten er en mann av få ord, men kunne bekrefte disse påstandene i retten. 

(artikkelen fortsetter under)

Det illegale markedet Silk Road, mest kjent som en stor markedsplass for narkotika, ble stengt av FBI i 2013. <i>Foto:   REX/Jeff Blackler/All Over Press</i>
Det illegale markedet Silk Road, mest kjent som en stor markedsplass for narkotika, ble stengt av FBI i 2013. Foto:   REX/Jeff Blackler/All Over Press

«Dread Pirate Roberts»

Dermed må han nå sone to år i et amerikansk fengsel. Den milde straffeutmålingen skyldes at han har samarbeidet med amerikanske myndigheter. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Da Silk Road ble tatt ned i 2013 var det amerikaneren Ross William Ulbricht – som har gått under aliaset «Dread Pirate Roberts» – som stod bak det ulovlige nettstedet.

33-åringen skal ha kontrollert og hatt oversikt over alle aspekter rundt driften av det kriminelle forumet. Tjenesten satt anonymitet svært høyt, og skal ha bygd et sofistikert system for å holde identitetene til bakmennene unna både politi og påtalemakt.

Leide leiemorder

Da Ulbricht forsøkte å leie inn en leiemorder for å ta seg av en annen Silk Road-ansatt, ble imidlertid nettet snøret inn rundt ham. Leiemorderen han fikk tak i var nemlig en FBI-spaner.

FBI-spaneren iscenesatte et mord på den tidligere Silk Road-ansatte, og ifølge politidokumenter Washington Post har fått tilgang til ble det betalt ut 80 000 dollar for dette drapet.

Dermed hadde amerikanske myndigheter nok bevismateriale til å aksjonere mot den beryktede nettjenesten.

Ulbricht skal også tidligere ha forsøkt å få tak i en leiemorder for å ta av dage en person som kunne blåse identiteten til tusenvis av brukere av det ulovlige nettstedet.

«Dread Pirate Roberts» soner nå en livstidsdom i USA for sin befatning med nettstedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.