FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Altibox TV – Huawei Q22

Visker ut skillet mellom lineær TV og strømmetjenester

Vi har prøvd Altibox’ nye mottaker – Huawei Q22.

Huawei Q22 er navnet på Altibox' nyeste mottaker.
Huawei Q22 er navnet på Altibox' nyeste mottaker. Bilde: Kurt Lekanger
16. sep. 2017 - 05:00

Nordmenn ser stadig mindre på lineær TV – altså TV hvor det er opp til kanalene å bestemme når du skal få se programmene. Ifølge tall fra Kantar TNS og NRK Analyse som Medier 24 og NTB viser til, falt TV-seingen til nordmenn med 18 minutter per dag i perioden januar-mai 2017, sammenlignet med året før. Vinneren er strømmetjenester som Netflix, Youtube og HBO. 

Den nye fjernkontrollen er enkel å bruke, og lar deg styre både mottakerboksen og TV-en – men ikke et evt. surround-anlegg. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Den nye fjernkontrollen er enkel å bruke, og lar deg styre både mottakerboksen og TV-en – men ikke et evt. surround-anlegg. Foto:  Kurt Lekanger

Men fortsatt er det svært mange nordmenn som har en TV-dekoder/mottakerboks i huset som de bruker til å se lineær TV – og mange abonnerer fortsatt på tradisjonelle TV-pakker. Men trusselen fra strømmetjenestene er i høyeste grad reell – og det ser det ut til at Altibox har tatt på alvor når de nå har lansert en helt ny mottakerboks hvor alt av tjenester ligger «i skyen». 

Den nye Android-baserte mottakeren lar deg blant annet ta opp så mange TV-programmer du vil samtidig (inntil 500 timer), ettersom den ikke benytter seg av en tradisjonell dekoderløsning hvor antallet samtidige opptak begrenses av hvor mange «tunere» som sitter i mottakeren. Alt innholdet leveres over IP.

Etter å ha prøvd den nye mottakerboksen et par uker, har vi latt oss imponere. For ikke bare er mottakeren vesentlig kjappere og enklere å bruke enn både forgjengeren og løsningene fra konkurrentene – den visker også bort mye av forskjellene mellom lineær TV og strømme-tjenester.

Enkelt å se det som har gått tidligere – og støtte for strømmetjenester

Det er to ting som gjør at vi mener dekoderen er med på å rive ned skillet mellom lineær TV og strømme-TV. For det første er strømmetjenester som NRK nett-TV og HBO integrert i det samme menysystemet som du finner de vanlige TV-kanalene. Og flere strømmetjenester skal være underveis, slik at du kan få et abonnement på for eksempel HBO ved å kjøpe det fra Altibox som en del av kanalpakken. Det koster det samme som å kjøpe det direkte fra HBO, men du kan også velge bort kanaler fra den vanlige kanalpakken din og erstatte dem med HBO.

I programguiden kan du bla deg tilbake i tid og se alt som har gått tidligere, forutsatt at det er mindre enn en uke siden. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
I programguiden kan du bla deg tilbake i tid og se alt som har gått tidligere, forutsatt at det er mindre enn en uke siden. Foto:  Kurt Lekanger

Det viktigste er imidlertid hvordan Altibox har implementert ukesarkiv-funksjonen som også andre produsenter, som Canal Digital, har. Du kan på tradisjonelt vis gå inn og velge å få oversikt over tidligere sendte programmer, som du kan se inntil én uke etter at det har gått. Men enda bedre: Når du ser på TV på direkten, kan du via programguiden bla deg tilbake i tid og se programmer som har gått tidligere. Dette gjøres på akkurat samme måte som du velger programmet som går akkurat nå – så du forholder deg til slutt ikke til om programmet går nå, eller om det har gått for en time siden eller to dager siden. En vertikal strek viser tidspunktet akkurat nå i EPGen, og alt som er til venstre for streken er programmer som har vært – men som du likevel kan bla deg tilbake til og se når det måtte passe deg. 

Slik ser hovedmenyen ut. Det er Android som kjører i bunnen. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Slik ser hovedmenyen ut. Det er Android som kjører i bunnen. Foto:  Kurt Lekanger

Denne funksjonen har gjort at undertegnede knapt har brukt opptaksfunksjonen – selv om det som sagt er mulig å ta opp et ubegrenset antall kanaler samtidig. Du går aldri glipp av noe selv om du har glemt å sette programmet på opptak – forutsatt at du ser det innen det har gått en uke.

En annen veldig kjekk funksjon er muligheten til å se et program fra start – selv om du setter deg ned foran TV-en en stund etter at programmet har startet. Dette er noe også andre aktører har – men på Altibox’ nye dekoder er dette virkelig elegant gjennomført.

NRKs strømmetjeneste er integrert, og lar deg finne godbiter fra hele NRK-arkivet. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
NRKs strømmetjeneste er integrert, og lar deg finne godbiter fra hele NRK-arkivet. Foto:  Kurt Lekanger

Dekoderen er lynrask, og kanalskifte og menyvalg går ekstremt kjapt. Det eneste som går litt tregt er innlasting av EPG-en (programguiden). Vi blir fortalt av Altibox at dette er fordi listen lastes inn på nytt når man åpner EPG-en, slik at den skal være oppdatert. Men dekoderen er basert på Android, og har kraftig maskinvare i bunnen – så hvorfor kunne ikke oppdateringen av EPG-en foregått som en bakgrunnsprosess?

4K-støtte

Den nye mottakeren støtter 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet, og den har støtte for HDR (High Dynamic Range). For å få det siste til å fungere, må du ha en TV av nyere dato som også støtter dette. Da vil du kunne få enda flere detaljer i både de lyse og mørke områdene i ett og samme bilde. Det er også støtte for Dolby Digital Surround (det er optisk utgang på baksiden, men du kan selvfølgelig også få surround via HDMI-kabelen). 

Du kan se alle TV-kanalene dine, og strømmetjenestene, via den nye Altibox-appen for iOS eller Android.
Du kan se alle TV-kanalene dine, og strømmetjenestene, via den nye Altibox-appen for iOS eller Android.

Ved å laste ned den nye Altibox-appen får du tilgang til alle kanalpakkene og strømmetjenestene på mobil eller nettbrett. Har du valgt et HBO-abonnement via Altibox må du altså bruke Altibox-appen for å se på HBO – ikke HBOs egen app. Dette fungerer helt fint – men vær oppmerksom på at Altibox ennå ikke har fått på plass en løsning som lar deg se HBO på PC (Windows/macOS). Dette skal imidlertid være underveis.

Den nye fjernkontrollen har blitt forbedret siden forrige versjon, og fungerer veldig godt. En stor Altibox-knapp gir deg hovedmenyen, og så kan du bruke pil til venstre for å få hurtigvalg av kanaler, eller pil til høyre for å få opp programinformasjon. Et trykk på OK-knappen bringer frem flere valg for kanalen du ser på, som for eksempel å gå til programguiden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Hurtigmenyen for TV-kanalene henter du frem ved å trykke pil til venstre. Også her får du opp programmene som går på kanalen du har valgt, og kan velge programmer som har gått tidligere for å se dem – selv om du ikke har tatt dem opp. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Hurtigmenyen for TV-kanalene henter du frem ved å trykke pil til venstre. Også her får du opp programmene som går på kanalen du har valgt, og kan velge programmer som har gått tidligere for å se dem – selv om du ikke har tatt dem opp. Foto:  Kurt Lekanger

Fjernkontrollen kan også brukes til å styre de enkleste funksjonene på TV-en din. Den er ikke en fullverdig universalfjernkontroll, men den er enkel å bruke og dekker det meste du trenger til daglig – hvis du ikke har et surroundanlegg du også trenger å styre. Vi savner imidlertid en egen knapp for å hente frem programguiden (EPG-en). Ser du på en direktesendt TV-kanal kan du trykke OK to ganger, mens du i andre tilfeller først må innom hovedmenyen og så bla deg frem til EPG-en – noe som er litt tungvint. 

Litt triksing må til for de som bruker bridge mode

For å bruke den nye Huawei-mottakeren må du ha den nyeste hjemmesentralen fra Altibox. For de fleste vil dette fungere «ut av boksen» – det er bare å bytte ut den gamle mottakeren med den nye, skru på og følge anvisningene på skjermen.

Brukere med avansert nettverksoppsett hjemme kan imidlertid støte på et problem. Den nye boksen støtter nemlig ikke at du har hjemmesentralen i bromodus («bridge mode»), noe enkelte har aktivert for å kunne bruke sin egen ruter og sitt eget aksesspunkt hjemme (i stedet for det som er innebygget i hjemmesentralen).

Bruker du egen ruter i stedet for den som er innebygget i hjemmesentralen, må du foreløpig legge den inn i DMZ, og koble Altibox-mottakeren og din egen ruter inn i hver sin Ethernet-kontakt på hjemmesentralen. Altibox kommer med støtte for bromodus senere.
Bruker du egen ruter i stedet for den som er innebygget i hjemmesentralen, må du foreløpig legge den inn i DMZ, og koble Altibox-mottakeren og din egen ruter inn i hver sin Ethernet-kontakt på hjemmesentralen. Altibox kommer med støtte for bromodus senere.

Altibox kommer med en fiks for bromodus i løpet av høsten, men inntil det er på plass er det en ganske grei måte å løse det på – som i hvert fall fungerte fint for undertegnede. Du logger deg ganske enkelt inn på admin-sidene hos din Altibox-leverandør (i vårt tilfelle vikenfiber.altibox.no) og trykker på «Mitt hjemmenett». Så finner du feltet som heter DMZ-host og taster inn IP-adressen til ruteren din der. All trafikk som ikke videresendes ved hjelp av regler for portvideresending vil da sendes til den IP-adressen du oppgir her. Men husk da at ruteren din vil være åpen ut mot internett – så pass på at brannmurregler og sikkerhet for øvrig i ruteren er på stell.

Med den nye løsningen spiller det ikke lenger noen rolle hvilken av Ethernet-portene på hjemmesentralen du bruker til TV, så plugg mottakerboksen rett inn i ett eget uttak på sentralen. Så plugger du ruteren din inn i ett av de andre Ethernet-uttakene (ikke plugg TV-mottakeren inn i din egen ruter).  

Alt i alt mener vi Altibox nye mottaker er et veldig hyggelig bekjentskap, og en stor oppgradering fra den gamle. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.