TEST: Fujitsu Lifebook U937

En av verdens letteste business-laptoper er også en kraftplugg

Fujitsu Lifebook U937.
Fujitsu Lifebook U937. (Bilde: Kurt Lekanger)

«Business-laptop» høres traust og kjedelig ut – men Fujitsus nye Lifebook U937 er et håndfast bevis på at det ikke behøver å være slik. Dette er nemlig en av verdens letteste bærbare PC-er i 13-tommersklassen – og i motsetning til mange andre tynne og lette PC-er har den også mer enn nok futt til krevende oppgaver.

Fujitsu Lifebook U937

Skjerm: 13,3", 1920x1080
Prosessor: Intel Core i7-7600U 2,8 GHz (3,9 GHz Turbo Boost)
Grafikk: Intel HD Graphics 620. Støtte for to eksterne skjermer (opptil 4096x2160)
Lagring: 256 GB SSD (maks 512 GB)
Minne: 12 GB DDR4 (maks 20 GB)
Tilkoblinger: 1xHDMI, 3xUSB 3.1 (2 Type-A, 1 Type-C), Ethernet (RJ-45), 3,5 mm. 
Teknologi: Wi-Fi 802.11ac (2x2 MU-MIMO), 2,4 og 5 GHz. Bluetooth 4.2. 
Vekt: 920 gram
Operativsystem: Windows 10 Pro
Pris: Avhenger av konfigurasjon, test-PC koster ca. 18 750 kroner inkl. mva. 

Maskinen er riktignok ikke like tynn som de aller tynneste på markedet – som HPs tynneste i Spectre-serien, men vekten er litt lavere. Mens HP Spectre veier 1,1 kilo, så stopper vekten til Fujitsu U937 på beskjedne 920 gram. 

Etter å ha brukt Lifebook U937 noen dager, må vi si at den har vært et svært hyggelig bekjentskap. Ikke bare veier maskinen lite og tar liten plass i bagen, den ser også bra ut – og ikke minst har den god ytelse.

PC-en fås i flere ulike konfigurasjoner. Den enkleste benytter en Intel Core i5-7200U-prosessor på 2,5 GHz (3,1 GHz turbo boost), mens toppmodellen som vi har testet benytter en Intel Core i7-prosessor på 2,8 GHz (opptil 3,9 GHz turbo boost). Vi fikk også med en 256 GB SSD. Dette er en såkalt «selvkrypterende» SSD (SED – self encrypting drive) – det vil si at innholdet på SSD-en automatisk krypteres uten at du behøver å gjøre noe spesielt. Praktisk for bedrifter som vil være sikker på at data ikke kommer på avveie, selv om PC-en skulle komme på avveie. Du får også varianter med 512 GB SSD.

Vår test-PC hadde 12 GB DDR4-systemminne, og kan leveres med opptil 20 GB. 4 GB er integrert på hovedkortet, og det er kun én minnesokkel. Så vil du ha 20 GB må du altså sette inn en 16 GB-brikke.

Bygget i magnesium

Vi har allerede nevnt at maskinen er blant de aller letteste 13-tommerne på markedet. U937 er 15,5 millimeter tykk på det tykkeste. Vekten er identisk med Apples aller tynneste bærbare Macbook, men Macbooken har bare 12-tommers skjerm og svakere maskinvare enn U937. Går du til den kraftigste Macbook Pro-varianten, har den 13-tommers skjerm, en vekt på 1,37 kilo og tykkelse på 14,9 millimeter. Men Macbook Pro fås kun med Core i5-prosessor, mens Lifebook U937 som sagt fås med Core i7-prosessor – til lavere pris. Det er med andre ord ikke tvil om at U937 er mye maskin for pengene. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fujitsu Lifebook U937.
Fujitsu Lifebook U937. Foto: Kurt Lekanger

Den lave vekten kommer delvis av at kabinettet er laget i magnesium. Selve maskinen virker solid, men skjermen er tynn og fleksibel (kan bøyes) – uten at vi har grunn til å tro at det spiller noen rolle. 

Vi liker godt tastaturet – det er i full størrelse, og godt å skrive på. At det skal tåle vannsøl er også positivt. Pekeplaten er imidlertid litt liten, og ikke like presis som de aller beste på markedet.

Skjermen er en 13,3 tommer stor LED-bakbelyst LCD-skjerm med oppløsning på 1920x1080. Den er matt, noe som er en fordel med tanke på gjenskinn. Det er ikke en touch-skjerm, men du får dette også som opsjon (men da som blank skjerm). Lysstyrken på skjermen er forholdsvis god, men som mange andre sliter den i direkte sollys. 

Leser blodårene i håndflaten 

Du kan låse opp PC-en ved å holde hånden over sensoren.
Du kan låse opp PC-en ved å holde hånden over sensoren. Foto: Kurt Lekanger

Biometrisk pålogging i form av enten ansiktsgjenkjenning (gjennom for eksempel Windows Hello) eller fingeravtrykkslesing har blitt vanlig både i PC-er og mobiltelefoner, men regnes ikke alltid som veldig sikkert. Den modellen av Lifebook U937 som vi fikk inn kommer med en løsning vi ikke har sett før – Palmsecure. Denne fungerer ved at du holder hånden noen centimeter over en sensor som registrerer mønsteret av blodårer i håndflaten din. Dette skal ifølge Fujitsu være svært vanskelig å forfalske. Programvaren for å bruke denne var ikke installert, og for å aktivere funksjonen må du registrere deg på Fujitsus nettsider for å få lastet ned løsningen Workplace Protect. Vi har ikke prøvd denne.

Dokkingløsningen som følger med lar deg koble til opptil tre skjermer.
Dokkingløsningen som følger med lar deg koble til opptil tre skjermer. Foto: Kurt Lekanger

Det følger med to strømforsyninger, én stor og kraftig og en liten og lett. Sistnevnte er den du antagelig tar med deg på tur, men antagelig tar lading litt lenger tid. Apropos lading – maskinen har det som kalles «Anytime USB Charge», som betyr at du kan lade mobiltelefoner og annet via én av PC-ens USB-kontakter, selv om PC-en er skrudd av. Dette er forsåvidt ikke noe Fujitsu er alene om, men det er uansett en praktisk funksjon. Batteritiden er oppgitt til 11 timer, og vi opplevde den som forholdsvis god.

Ethernet-porten «brettes sammen», slik at den får plass selv om PC-en er tynn.
Ethernet-porten «brettes sammen», slik at den får plass selv om PC-en er tynn. Foto: Kurt Lekanger

Batteritesten i PC Mark 8 endte på 4:06 timer, men dette er aktiv bruk – og i praksis får du nok ytterligere en time eller to – kanskje batteri som varer hele arbeidsdagen.

PC-en er ellers veldig godt utstyrt med kontakter. Det er to USB Type-A-kontakter (USB 3.1) og én Type-C-kontakt. I tillegg er det en HDMI-kontakt og en Ethernet-kontakt. Sistnevnte er ikke så vanlig i såpass tynne PC-er, men her har Fujitsu valgt en smart løsning med en Ethernet-kontakt som trekkes ut og foldes ut slik at den blir tykkere. 

PC-en har både USB Type-A og Type-C.
PC-en har både USB Type-A og Type-C. Foto: Kurt Lekanger

Det fulgte med en kjekk dokkingløsning som du kobler til via USB Type-C-kontakten. Den gir deg både VGA-, HDMI- og Displayport-kontakt, slik at du kan koble til tre skjermer samtidig. I tillegg har den to ekstra USB 3.1-kontakter og en Ethernet-kontakt. Det er også et pluss at PC-en har integrert SD-kortleser.

Praktisk bruk og ytelse

Ytelsen målt med PC Mark 10.
Ytelsen målt med PC Mark 10.

Core i7-prosessoren gir denne maskinen nok krutt under panseret til de fleste formål. Vi brukte PC-en til vanlige kontoroppgaver en ukes tid, uten å støte på noen spesielle utfordringer verken når det gjelder ytelse eller andre ting. Målinger med testprogrammene PC Mark 10 viser at den har god ytelse. 

Alt i alt mener vi Fujitsu Lifebook U937 er en lekker bærbar PC med god ytelse, og med mange funksjoner som brukere i bedriftsmarkedet vil sette pris på – blant annet gode sikkerhetsløsninger. Du får den for øvrig med fingeravtrykksleser eller smartkortleser også, i stedet for håndflateleseren. 4G/LTE er også opsjon. 

Fujitsu Lifebook U937 er tynn og lett.
Fujitsu Lifebook U937 er tynn og lett. Foto: Kurt Lekanger

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen