JUSS OG SAMFUNN

Prøver å nagle Farimex til Alfa-gruppen

I mellomtiden kan Telenors aksjer i VimpelCom bli solgt.

11. juni 2009 - 08:56

Moskva/Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Telenor kjemper for å komme seg ut av favntaket til Farimex ved å bevise at det er Alfa-gruppen som står bak. I mellomtiden kan VimpelCom-aksjene bli solgt.

Den føderale russiske namsmannen gikk sent tirsdag kveld tilbake på uttalelsen om at Telenors aksjer i den russiske mobiloperatøren VimpelCom ikke vil bli solgt før det foreligger dom i Tjumen i Vest-Sibir. Et tvangssalg kan gjennomføres når som helst, ifølge pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

- Situasjonen er uforandret fra da aksjene ble tatt i arrest. Trusselen om tvangssalg ligger der like tungt som før, sier han til NTB.

    Les også:

Saksøker i New York

Telenor går derfor rettens vei for å knytte Farimex uløselig til VimpelCom-medeier Alfa-gruppen. Søksmålet ble innlevert i voldgiftsdomstolen i New York allerede i fjor. Får Telenor medhold her, innebærer det at Farimex er bundet av aksjonæravtalen mellom Telenor og Alfa-gruppen.

- Det betyr blant annet at rettstvister skal skje ved voldgift i Genève, noe som innebærer at den pågående rettsprosessen i Sibir er ugyldig, sier Melgaard.

Telenor kommer ikke opp av den rettslige hengemyra i Sibir - av jurister kjent som et juridisk Bermuda-triangel. Etter to fellende dommer, i Khantij-Mansijsk og Omsk i Sibir, venter Telenor fortsatt på at ankebehandlingen i Tjumen skal komme i gang.

Alternative løsninger

Parallelt kan Telenor jobbe langs to alternative spor for å komme seg ut av konflikten med Alfa-gruppen og Farimex. Det norske konsernet prøver å bevise at Farimex og Alfa er to sider av samme sak, en prosess som trekker svært langt ut i tid. Dessuten avviser ikke det norske selskapet en utenomrettslig løsning på konflikten.

Analytikere uttalte til nyhetsbyråene Reuters og AP onsdag at rettsprosessen og den siste utviklingen er deler av «forhandlinger» rundt en slik løsning.

- Jeg kommenterer ikke om det er utenomrettslig kontakt. Det som er helt sikkert, er at denne saken ikke får noen løsning før Farimex og søksmålet er ute av verden, sier Melgaard.

Svekket tillit

Norske myndigheter vil ikke vurdere utfallet av saken, eller kommentere selve domstolsbehandlingen. Men de følger saken nøye, og har i flere omganger drøftet den med russiske myndigheter.

- Så lenge saken er til behandling ved russiske domstoler, forutsetter vi at det ikke foretas tvangssalg av Telenors aksjer. Et slikt eventuelt salg vil stride mot alminnelige anerkjente rettsprinsipper og svekke tilliten til rettssikkerheten for utenlandske investeringer i Russland, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Øyvind Slåke til NTB.

Skilsmisse?

Det har tidligere vært snakk om en skilsmisse mellom Alfa og Telenor som en løsning begge parter kan leve med og være vel forlikte om. Det kan innebære at Telenor overlater hele sin andel av VimpelCom til Alfa, mens Alfa på sin side gjør det samme overfor Telenor i det ukrainske mobiloperatøren Kyivstar.

Direktør Jan Edvard Thygesen har uttalt at skilsmisse er å foretrekke, men har senere påpekt at situasjonen er noe endret etter at den økonomiske krisen rammet for fullt.

I et intervju med E24.no tar også tidligere konsernsjef Tormod Hermansen i Telenor til orde for at konflikten løses utenfor rettssystemet.

- Man må aldri gi opp i å prøve å finne en direkte løsning. I en tvist av denne typen er det ofte bedre å finne en løsning mellom partene enn å jobbe seg gjennom rettsapparatet, sier Hermansen.

Saken utsatt

Domstolen i Tjumen i Vest-Sibir ga onsdag nok en utsettelse av ankebehandlingen etter en begjæring fra Farimex. Miniaksjonæren begrunnet begjæringen med at selskapet trenger mer tid til å sette seg inn i Telenors søksmål i New York.

- Dette har vært kjent for Farimex siden i fjor, og er ikke noe som akkurat dukket opp, kommenterer Melgaard.

Beslutningen kan være dårlig nytt for Telenor, i og med at det vil ta enda lengre tid før VimpelCom-saken kommer opp i russisk høyesterett - og ikke minst et større tidsrom hvor Telenors VimpelCom-aksjer kan tvangsselges.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.