Prøver på nytt med ultramobile PC-er

Microsofts Origami-plattform ble lansert i våres, uten å bli noen suksess. Nå skal bransjen gjøre et nytt forsøk.

Microsofts Origami-plattform ble lansert i våres, uten å bli noen suksess. Nå skal bransjen gjøre et nytt forsøk.

Origami-prosjektet til Microsoft og de relaterte, ultramobile PC-ene (UMPC) fra en håndfull PC-produsenter, ble lansert i våres, men så ble alt temmelig stille. Bortsett fra kritikk mot prisen, ytelsen og batterikapasiteten var det få som viste særlig interesse for disse maskinene, som i praksis er litt store PDA-er med berøringsfølsom skjerm og vanlig PC-operativsystem, primært Windows.

Nå skriver News.com at Microsoft med partnere vil forsøke på nytt, delvis med det som har fått kodenavnet Vistagami - altså Origami-maskiner med Windows Vista. Bill Gates skal introdusere disse under sin tale ved Consumer Electronics Show som arrangeres i Las Vegas i januar.

Spørsmålet er om den nye generasjonen av maskiner inneholder noe imøtegår kritikerne av den første generasjonen. Det er høyst usikkert, selv om blant annet Via i løpet av tiden som har gått siden lanseringen, har kommet med løsninger som skal gi betydelig bedre batteritid.

Enkelte leverandører av UMPC-er har hatt en viss suksess med å lage nisjeprodukter mot vertikale markedet, blant annet ekstra solide modeller.

    Les også:

Vistagami vil inkludere Windows Vista og en "berøringspakke" som sikter mot å gjøre Windows mer egnet for en enhet med en skjerm som typisk er mindre enn 7 tommer stor. Blant annet skal den inkludere en spesiell utgave av Windows Photo Gallery, skriver News.com.

Samsung NP-Q1B

En representant for Intel sier at man kan sammenligne UMPC med mobilenfonen - man vil oppleve en gradvis og langsom utvikling mot bedre produkter. Mobilen var i begynnelsen både stor, tungt og kostbar.

Richard Brown, visepresident for bedriftsmarkedsføring i Via, sier til News.com at relasjonen til mobilmarkedet kan bli mer enn bare en tilsvarende evolusjon. Han mener at innen et års tid vil det finnes smarttelefoner basert på samme x86-arkitektur som i både UMPC-er og vanlige PC-er. Dette vil gi mobilene mer regnekraft og et langt større programvareutvalg. Men samtidig vil det kreve store forbedringer i effektforbruket for å kunne tilby kundene en batteritid tilsvarende den de er vant til.

Til toppen