Prøver ut Google Wallet i Norge

- Se, det fungerer.

Uten pinkode: Ved å sveipe telefonen over terminalen blir pengene trukket, enten direkte fra en tilknyttet konto eller fra et forhåndsbetalt gavekort. Googles løsning for kontaktløs betaling med mobiltelefonen fungerer allerede under norske forhold, ifølge OfficeLink.
Uten pinkode: Ved å sveipe telefonen over terminalen blir pengene trukket, enten direkte fra en tilknyttet konto eller fra et forhåndsbetalt gavekort. Googles løsning for kontaktløs betaling med mobiltelefonen fungerer allerede under norske forhold, ifølge OfficeLink. (Bilde: Google)

- Se, det fungerer.

Google Wallet er nettgigantens digitale lommebok for kontaktløs betaling med mobiltelefoner og NFC-teknologi («near field communication»).

Offisielt støttes løsningen foreløpig bare på noen få mobiltelefoner og kun i USA, hvor lanseringen fant sted i fjor høst.

Bodø-selskapet OfficeLink melder at de nå har prøvd ut systemet også i Norge. Det skal ha fungert helt utmerket. Google er ikke involvert. Utprøvingen gjør de på eget initiativ.

- Vi gjennomførte på onsdag en meget vellykket test med Google Wallet og Nets (tidligere BBS) sin IPP-350-betalingsterminal, forteller bedriftskonsulent Ørjan Hansen i OfficeLink til digi.no.

Nevnte terminal har støtte for PayPass-systemet fra Mastercard, noe som gjorde det mulig å gjennomføre en trådløs betaling. I testen brukte de en Android-basert mobiltelefon av typen Nexus S. Et filmklipp av seansen er delt ut på Youtube:

OfficeLink er leverandør av betalingsterminaler og -løsninger. Hansen sier de trykker på for å få aktører i bransjen og bankene med på notene.

- Etter det vi kjenner til er dette den første vellykkede utprøvingen av Wallet i Norge, sier Hansen, som mener Norge henger etter andre land på utrulling av løsninger for berøringsfri betaling.

NFC har i mange år vært utropt som en kommende teknologi, men utrullingen har gått langt tregere enn mange så for seg. digi.no skrev om NFC første gang i 2004, og Nokia leverte de første mobiltelefonene med de nødvendige brikkene i 2007.

Flere om beinet

Telenor og DNB gjennomførte i fjor et pilotprosjekt med utprøving av sitt eget system, som trolig er en direkte konkurrent til Google Wallet. Det helnorske alternativet er døpt Tap2pay.

- Vi jobber med at denne tjenesten skal bli tilgjengelig for våre kunder i løpet av 2012. Det eneste det står på er teknologien, sa DNB nylig til Aftenposten.

Bremsekloss

Ørjan Hansen i OfficeLink mener på sin side at teknologien i stor grad allerede er på plass. Han oppfatter at det er bankene som har bremset utviklingen.

Det har vært nødvendig å bruke mye tid, svarer bankbransjen.

- Sikkerheten som skal ligge i bunnen er veldig viktig for oss. Derfor har vi brukt den tiden vi trenger for å få på plass en god og trygg løsning. Teknologien skal testes ut ganske grundig før vi ruller ut til våre nær 2,3 millioner kunder, sier DNBs informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen til digi.no.

Konkurrent - eller partner?

Google Wallet er et produkt som er utviklet for det amerikanske markedet og ikke særlig tilrettelagt for norske forhold, hevder DNB.

- Vi er spesialist på Norge, og våre løsninger er tilpasset norske forbrukere og deres betalingsmønster og adferd. Google sin løsning kan bli en konkurrent, men også en potensiell fremtidig samarbeidspartner, sier Rasmussen.

Prøveprosjekt i Bodø

Med en ferdig løsning fra Google under armen venter Ørjan Hansen på at terminalaktørene utvider dagens støtte for betalingsformidlere.

- Terminalene til Nets og Point støtter foreløpig hver sin betalingsformidler i Visa og Mastercard, men vil snart få støtte for begge to. Det er rett rundt hjørnet, sier han.

Hansen avslører også at de planlegger sitt eget prosjekt med utprøving av NFC-basert betaling, for utelivsbransjen i Bodø.

- Vi håper at testingen skal være i gang til sommeren.

    Les også:

Til toppen