Prøver ut superbånd

Heldig bedrift gikk fra 1,5 megabit/s til 10 gigabit/s på få måneder.

Prøver ut superbånd

Det britiske industriselskapet Arcol UK Ltd har nå tilgang på en langt raskere bredbåndslinje enn selskapet er i stand til å utnytte. Selskapet har vært heldige nok til å få være med i en eksperimentell del av BTs (British Telecommunications) Superfast Cornwall-program og har fått installert det som skal være verdens første 10 gigabit/s bredbåndslinje i et reelt arbeidsmiljø.

Det spesielt interessante er at den lynraske forbindelsen bruker samme kabelen som den eksisterende 330 megabit/s-forbindelsen Arcol også har fått tilgang til iu forbindelse med det samme prosjektet. Faktisk kjøres de to forbindelsene nå parallelt over den samme kabelen.

Før Arcol nylig fikk fiberkabelen, delte de 40 ansatte en bredbåndsforbindelse på bare 1,5 megabit per sekund.

Teknologien som benyttes kalles for XGPON (Tens of Gibabits on a Passive Optical Network). Den er utviklet av kinesiske ZTE i samarbeid med Openreach.

Det er likevel ikke slik at de ansatte i Arcol nå kan surfe på nettet med en hastighet på 10 gigabit per sekund. Fiberkabelen går direkte fra selskapet lokaler og til BTs knutepunkt i byen Truro, omtrent fem kilometer unna. Hos BT er ikke XGPON-forbindelsen tilknyttet resten av Internett med like høy hastighet, siden det ikke er noe der ute som opererer med slike hastigheter.

For framtiden

Formålet med testet er å demonstrere at fiberinfrastrukturen som har blitt bygget i Cornwall, helt sørvest i England, har kapasitet for langt høyere hastigheter i framtiden.

– Det som er spennende ved denne testen er at disse hyperraske hastighetene har blitt oppnådd over akkurat den samme fiberen som leverer BTs bredbåndstjenester i dag. Alt vi gjør er å bytte elektronikken i begge endene, sier Ranulf Scarbrough, programdirektør for Cornwall SuperFast Broadband Programme, i en pressemelding.

– Denne testen viser at vi tenker og er forberedt på framtiden, selv om det ikke er noen nåværende planer om å rulle ut denne teknologien. En vesentlig del av dette prosjektet handler om å framtidsbevissthet – å sikre at det ikke bare dreier seg om de raskeste hastighetene i dag, men at vi kan fortsette å ligge i forkant over fem, ti, tjue år, sier Scarbrough.

Alun Morgan, teknologidirektør hos Arcol, selskapet som har fått glede av å teste den lynraske forbindelsen, sier at den høye hastigheten har vært en døråpner for selskapets muligheter.

– Vi er fortsatt bare i gang med å oppdage de tingene vi kan gjøre med disse hastighetene, slok som å dra nytte av tjenester som videokonferanser og å bruke et nettskybasert ERP-system, slik at få tilgang til denne informasjonen også fra andre steder. Det har gjort det mulig for oss å være mye mer effektive og aggressive, sier Morgan i en pressemelding.

Selve Superfast Cornwall-programmet har allerede gjort fiberbasert bredbånd tilgjengelig for mer enn 100 000 husstander og virksomheter i Cornwall.