Proxima kjøpes av sin amerikanske konkurrent

Den norske prosjektørprodusenten Proxima går sammen med den amerikanske konkurrenten InFocus. Dette vil skape verdens største produsent av data og videoprosjektører.

Den norske prosjektørprodusenten Proxima går sammen med den amerikanske konkurrenten InFocus. Dette vil skape verdens største produsent av data og videoprosjektører.

Det har i lang tid vært gått rykter i markedet om rn fusjon mellom Proxima og InFocus. I dag morgen kom pressemeldingen - fusjonen er et faktum.

Infocus og Proxima har vært henholdsvis nummer en og to i verdensmarkedet for prosjektører. Sammen blir de overlegent størst.

Avtalene er som følger: InFocus kjøper Proxima ved å bytte Proxima-aksjer i InFocusaksjer. Hver aksje i Proxima blir priset til 96 kroner. noe som verdsetter Proxima til vel 4 milliarder kroner. In Focus vil og være sekundærnotert på Oslo Børs, i tillegg til på Nasdaq.

Proximas virksomhet i Fredrikstad skal fremdeles være hovedkvarter for videreutvikling og produksjon, sammen med InFocus sin base i Wilsonville, Oregon. Men i praksis er det ingen tvil, det er InFocus som kjøper sin norske konkurrent og ikke omvendt. Selskapets hovedkvarter vil derfor ligge i USA og Proxima-sjef Ole J. Fredriksen blir europeisk sjef. Det er InFocus-sjef John V. Harker som fortsetter som toppsjef.

Derfor spøker det for teknologimiljøet i Fredrikstad. For skal det nye fusjonerte selskapet hente ut fusjonsgevinster, må det rasjonaliseres, enten i USA eller Norge. Det er ingen tvil om at produksjonslinjene og utviklingsmiljøjet i Fredrikstad blir lite sammenlignet med Proxima og Infocus-aktiviteten i USA.

Dessuten betyr fusjonen at en av de få norske maskinvareprodusentene forsvinner, i hvertfall i navnet og fra børs.

Foreløpig skal det fusjonerte selskapet selge produkter under dagens tre merkenavn: InFocus, Proxima og Ask.

Oppkjøpet av Proxima gir de norske og utenlandske eierne en pen gevinst - på fredag hadde Fredrikstad-selskapet en børsverdi på 3,03 milliarder kroner. Nå får eierne InFocus-aksjer for fire milliarder kroner.

digi.no følger saken....

Les:


Ask venter større marked og flere konkurrenter
Prisras på LCD-prosjektører
Ask-aksjer dumpes og faller tungt
Haudemann og ansatte selger i Ask
Lover prosjektører i bokstørrelse
Ask/Proxima vokser i USA, ikke Europa
Børsen vil ha flere Internett-spekulanter
Bedre enn fryktet i Ask/Proxima

Til toppen