Proxima kjøpes av sin amerikanske konkurrent

Den norske prosjektørprodusenten Proxima går sammen med den amerikanske konkurrenten InFocus. Dette vil skape verdens største produsent av data og videoprosjektører.

Det har i lang tid vært gått rykter i markedet om rn fusjon mellom Proxima og InFocus. I dag morgen kom pressemeldingen - fusjonen er et faktum.

Infocus og Proxima har vært henholdsvis nummer en og to i verdensmarkedet for prosjektører. Sammen blir de overlegent størst.

Avtalene er som følger: InFocus kjøper Proxima ved å bytte Proxima-aksjer i InFocusaksjer. Hver aksje i Proxima blir priset til 96 kroner. noe som verdsetter Proxima til vel 4 milliarder kroner. In Focus vil og være sekundærnotert på Oslo Børs, i tillegg til på Nasdaq.

Proximas virksomhet i Fredrikstad skal fremdeles være hovedkvarter for videreutvikling og produksjon, sammen med InFocus sin base i Wilsonville, Oregon. Men i praksis er det ingen tvil, det er InFocus som kjøper sin norske konkurrent og ikke omvendt. Selskapets hovedkvarter vil derfor ligge i USA og Proxima-sjef Ole J. Fredriksen blir europeisk sjef. Det er InFocus-sjef John V. Harker som fortsetter som toppsjef.

Derfor spøker det for teknologimiljøet i Fredrikstad. For skal det nye fusjonerte selskapet hente ut fusjonsgevinster, må det rasjonaliseres, enten i USA eller Norge. Det er ingen tvil om at produksjonslinjene og utviklingsmiljøjet i Fredrikstad blir lite sammenlignet med Proxima og Infocus-aktiviteten i USA.

Dessuten betyr fusjonen at en av de få norske maskinvareprodusentene forsvinner, i hvertfall i navnet og fra børs.

Foreløpig skal det fusjonerte selskapet selge produkter under dagens tre merkenavn: InFocus, Proxima og Ask.

Oppkjøpet av Proxima gir de norske og utenlandske eierne en pen gevinst - på fredag hadde Fredrikstad-selskapet en børsverdi på 3,03 milliarder kroner. Nå får eierne InFocus-aksjer for fire milliarder kroner.

digi.no følger saken....

Les:


Ask venter større marked og flere konkurrenter
Prisras på LCD-prosjektører
Ask-aksjer dumpes og faller tungt
Haudemann og ansatte selger i Ask
Lover prosjektører i bokstørrelse
Ask/Proxima vokser i USA, ikke Europa
Børsen vil ha flere Internett-spekulanter
Bedre enn fryktet i Ask/Proxima

Til toppen