SIKKERHET

PST, Säpo og SUPO sier kybertruslene øker raskere enn forsvaret: – Vi er sårbare

Marie Benedicte Bjørnland (PST), Klas Friberg (Säpo) og Antti-Juha Pelttari (SUPO) er enige om at de nordiske landene må samarbeide for å møte de digitale truslene.
Marie Benedicte Bjørnland (PST), Klas Friberg (Säpo) og Antti-Juha Pelttari (SUPO) er enige om at de nordiske landene må samarbeide for å møte de digitale truslene. Foto: Sarah McDonald Gerhardsen
16. aug. 2018 - 05:00

ARENDAL (digi.no): Onsdag formiddag sto sjefene for sikkerhetstjenestene til Norge, Sverige og Finland sammen på scenen under Arendalsuka, for å diskutere hvilke trusler de tre landene står overfor. 

Alle tre uttrykte bekymring over at digitaliseringen og trusselen den medfører utvikler seg fortere enn sikkerhetskompetansen og sikkerhetspolitikken som skal kontrollere den.

– Vi er sårbare

– Teknologiutviklingen går raskt, og vi vet ikke hvor den går. Mulighetene er uante, og det samme er sikkerhetsutfordringene, sa PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland.

– Og mens teknologiutviklingen går svært raskt, går rådgivning og regulering av offentlig organisering saktere.

Bjørnland siterte en setning fra Telenor-rapporten Digital sikkerhet 2018, om at «Norges nasjonale evne til å håndtere hendelser i cyberspace er fragmentert og uten helhetlig situasjons- og konsekvensforståelse».

– Denne beskrivelsen er jeg enig i. Vi er sårbare, og står overfor svært kompetente og aggressive trusselaktører, sa hun.

«Gapet» vokser

Säpo-sjef Klas Friberg forteller om økt etterretningstrussel mot Sverige fra Russland, Kina og Iran. <i>Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Säpo-sjef Klas Friberg forteller om økt etterretningstrussel mot Sverige fra Russland, Kina og Iran. Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen

Säpo-sjefen fortalte om de samme utfordringene i Sverige.

– Vi har det samme bildet som Benedicte beskriver. Digitaliseringen i Sverige, både hos myndigheter og foretak, har økt enormt mye de siste 20 årene, sa Klas Friberg, sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet.

– Det som ikke har økt i samme omfang er sikkerheten rundt digitaliseringen. Hos oss kaller vi det «gapet».

Også Antti-Juha Pelttari, sjef for det finske Suojelupoliisi (SUPO) snakket om problemene rundt digital sikkerhet.

– Man kan nå gjøre større skade enn før, med mindre risiko. Cybertruslene har utviklet seg raskere enn vår mulighet til å bekjempe dem, sa han.

Pussig debatt

Bjørnland uttrykte forundring over hvilket fokus enkelte av disse dagers sikkerhetsdebatter ligger.

– Det er litt pussig å registrere hvor stor slagside en debatt om objektsikring får, og om man har barrierer og lignende rundt fysiske bygg. Men vi diskuterer ikke i samme grad truslene om cyberdomenet.

– Og det har i hvert fall senere års utvikling vist, at der er vi veldig sårbare, og det er virkelig behov for å ruste oss opp. Angrepet på Helse Sør-Øst viser sårbarhetene i cyberdomenet, og det må få større oppmerksomhet fra myndighetene, uttalte PST-sjefen.

Alle de tre sikkerhetspolitisjefene understreket viktigheten av at de nordiske landene samarbeider om å bekjempe de digitale truslene, som Bjørnland for Norges del fortalte at hovedsakelig kommer fra Russland og Kina.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
De tre sikkerhetspolitisjefene i samtale med justisminister Tor Mikkel Wara. <i>Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen</i>
De tre sikkerhetspolitisjefene i samtale med justisminister Tor Mikkel Wara. Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.