PST vil ha nettdebatter inn i DLD

Foreslår betydelig utvidelse av omstridt direktiv.

Politiets sikkerhetstjeneste tar til orde for å utvide rammene for Datalagringsdirektivet.
Politiets sikkerhetstjeneste tar til orde for å utvide rammene for Datalagringsdirektivet. (Bilde: digi.no)

Foreslår betydelig utvidelse av omstridt direktiv.

Oslo (NTB): Hatefulle innlegg og trusler som legges ut på debattsider på nettet bør omfattes av datalagringsdirektivet. Det mener Politiets sikkerhetstjeneste.

PST mener det er nødvendig for å etterforske trusler mot myndighetspersoner eller hatefulle ytringer, skriver Aftenposten.

Dette kommer fram i en høringsuttalelse fra PST. I et brev til Post- og teletilsynet skriver PST at norske virksomheter som tilbyr nettsteder hvor man kan komme med kommentarer og innlegg på debattsider, bør ha plikt til å lagre IP-adressen og når innlegget ble postet.

«Dette vil gjøre det mulig å identifisere hvilken IP-adresse som publiserte et gitt innlegg på et bestemt tidspunkt», skriver fungerende PST-sjef Roger Berg i høringsuttalelsen. PST mener at disse dataene er «helt nødvendige for at myndighetene skal kunne etterforske slike saker».

Les hele høringssvaret fra PST her (pdf).

De fleste avisenes nettsteder gir leserne mulighet til å kommentere artikler og nyheter, og flere har også egne debattsider for mange forskjellige tema.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til Aftenposten at han forstår at PST ønsker en slik utvidelse av datalagringsdirektivet, men sier at norske medier ikke kan etterkomme noe slikt.

– Det berører både kildevernet og retten til å redigere mediene som man vil innenfor norsk lov. Dessuten er det et sentralt poeng for journalister at man må være uavhengige overfor statsmakten. Det må også folk være trygge på, sier Kokkvold.

Seksjonssjef Fredrik W. Knudsen i Post- og teletilsynet sier at det må en politisk avklaring til om rammene for hva som skal lagres skal endres slik PST foreslår. En slik endring er det lite sannsynlig at politikerne vil gå med på.

EU-direktivet skulle etter planen ha vært innført i Norge i 1. april i år, men implementeringen er utsatt flere ganger og det jobbes nå med 1. januar 2013 som mål. (©NTB)

    Les også:

Til toppen