PT åpner for raskere trådløse nett i Norge

Nytt utstyr femdobler farten på dagens trådløse nettverk og for en gangs skyld henger ikke godkjennelsen etter.

Nytt utstyr femdobler farten på dagens trådløse nettverk og for en gangs skyld henger ikke godkjennelsen etter.

Allerede i løpet av desember kan de første produktene som bruker den såkalte 802.11g-standarden dukke opp. Flere selskaper har lansert brikker, og produsentene av nettverksutstyr jobber jobber nå på spreng for å få utstyret ut til julehandelen. For trådløse nettverk er like populært hjemme som på jobben.

G-versjonen er en oppdatering av dagens løsning for trådløse nettverk som heter 802.11b. B-versjonen gir en fart på 11 Mbit i sekundet, noe G-versjonen øker farten til hele 54 Mbit i sekundet. Nylig ble også 802.11a godkjent. A-standarden gir hele 54 Mbit i sekundet, men bruker en høyere frekvens, noe som gjør at de ikke er kompatible med b-standarden. (bildet over viser en 802.11b-basestasjon)

Les også:

Dette gapet lukker g-standarden. Brukere som kjøper g-utstyr skal også kunne kommunisere med 802.11b-basestasjoner, men da selvfølgelig med en fart på bare 11 Mbit i sekundet.


Tidligere har norske brukere ofte måttet vente før de kunne ta i bruk radioutstyr som ble lansert i utlandet, men ikke denne gangen.

- Vi har diskutert og sjekket endel rundt 802.11G. Fordi standarden bruker samme frekvens som B-versjonen og ikke øker sende-effekten, trenger man ikke noen ny tillattelse slikt utstyr i Norge, forteller Bent Andre Støyva, overingeniør i nettavdelingen hos Post- og teletilsynet til digi.no.

Til toppen