PT åpner for raskere trådløse nett i Norge

Nytt utstyr femdobler farten på dagens trådløse nettverk og for en gangs skyld henger ikke godkjennelsen etter.

Allerede i løpet av desember kan de første produktene som bruker den såkalte 802.11g-standarden dukke opp. Flere selskaper har lansert brikker, og produsentene av nettverksutstyr jobber jobber nå på spreng for å få utstyret ut til julehandelen. For trådløse nettverk er like populært hjemme som på jobben.

G-versjonen er en oppdatering av dagens løsning for trådløse nettverk som heter 802.11b. B-versjonen gir en fart på 11 Mbit i sekundet, noe G-versjonen øker farten til hele 54 Mbit i sekundet. Nylig ble også 802.11a godkjent. A-standarden gir hele 54 Mbit i sekundet, men bruker en høyere frekvens, noe som gjør at de ikke er kompatible med b-standarden. (bildet over viser en 802.11b-basestasjon)

Les også:

Dette gapet lukker g-standarden. Brukere som kjøper g-utstyr skal også kunne kommunisere med 802.11b-basestasjoner, men da selvfølgelig med en fart på bare 11 Mbit i sekundet.


Tidligere har norske brukere ofte måttet vente før de kunne ta i bruk radioutstyr som ble lansert i utlandet, men ikke denne gangen.

- Vi har diskutert og sjekket endel rundt 802.11G. Fordi standarden bruker samme frekvens som B-versjonen og ikke øker sende-effekten, trenger man ikke noen ny tillattelse slikt utstyr i Norge, forteller Bent Andre Støyva, overingeniør i nettavdelingen hos Post- og teletilsynet til digi.no.

Til toppen