Publiserte kildekoden til flash-driver

Samsung har gjort kildekoden en mye brukt flashminnedriver tilgjengelig for åpen kildekode-fellesskapet.

Samsung har gjort kildekoden en mye brukt flashminnedriver tilgjengelig for åpen kildekode-fellesskapet.

Samsung annonserte i dag at selskapet har offentliggjort kildekoden til Linux 2.6-driveren til selskapets OneNAND-baserte flashminneprodukter. Men publiseringen er gjort med klare begrensninger. Kildekoden kan vederlagsfritt brukes, endres og distribueres uten, men selskapet skriver i en pressemelding at den ikke får benyttes til andre formål enn nettopp for å få programvaren til å samhandle med OneNAND-produktene. Dette må gjelde bare én av de tre filene med c-kode (onenand_bbt.c), for i de to andre er det oppgitt at koden er utgitt under GNU General Public License version 2.

Begrenset driverstøtte for maskinvare anses av mange som én av de største svakhetene ved Linux, i hvert fall for PC-bruk noe som er med på å hindre at operativsystemet er et reelt alternativ for de store massene. Mange maskinvareprodusenter ønsker ikke å utgi kildekoden til maskinvaredriverne, fordi driverne ofte inneholder tekniske løsninger produsentene ønsker å holde for seg selv.

OneNAND-minnets arkitektur kalles "fusion", som består av en NAND-kjerne med SRAM og logikkelementer for å emulere et NOR Flash-grensesnitt. OneNAND tilbyr en vedvarende lesehastighet på 108 megabytes per sekund og en "skrivehastighet" på 10 megabytes i sekundet. OneNAND er nå blitt tatt i bruk av mer enn hundre konsumentelektronikk-produkter.

Samsung har nok primært gjort driverkildekoden tilgjengelig for å gjøre det enklere for selskapets partnere å utvikle og tilby Linux-basert konsumentelektronikk. Men kildekoden gjør det også mulig å inkludere støtte for OneNAND-minne også for andre typer datamaskiner.

Kildekoden til OneNAND-driverne er tilgjengelig her og her .

Drivere for OneNAND er også tilgjengelige for integrasjon med Symbian 9.1 og Windows-operativsystemene.

Til toppen