Pumper 500 gigabit hvert sekund

Stadig nye rekorder i bredbåndstrafikken.

Pumper 500 gigabit hvert sekund
Kartlegging av bredbåndstrafikken i Telenors fastnett bekrefter at video er populært, men avdekker også nye frokostvaner. Bilde: Colourbox

I 2014 økte bredbåndstrafikken i Telenors fastnett med 50 prosent, og video-tjenestene har mye av "skylda".

Ved selskapets såkalte utspillingssenter registreres dagstopper på opp mot 500 Gbps i Norden.

Dette tilsvarer mellom 100.000 og 150.000 samtidige strømminger av video over nettet.

– Trafikken topper seg normalt mellom klokken 21.40 og 22.00. Søndag kveld registrerer vi størst trafikk knyttet til videostømming i løpet av en uke, sier Telenor Norge-sjef Berit Svendsen i en pressemelding.

Ny trend

I kartleggingen av trafikkmønstre ble det oppdaget en ny trend med Youtube. Også den topper på kveldstid, men tjenesten øker på morgenkvisten.

– Vi ser en mindre, men tydelig trafikktopp mellom klokken seks og åtte. Den er ikke så høy som på kvelden, men det er påfallende at dette kun skjer i ukedagene, sier Svendsen. Fenomenter oppstår ikke helger eller i fellesferier.

En forklaring kan være at folk ser videoklipp når de sjekker sosiale medier og nettmedier. Telenor antar også at barn strømmer innhold under frokosten. Deretter går trafikken noe ned og stabiliserer seg, før den igjen klatrer oppover fra lunsjtider.

Les også: Uvitende stjerne i ditt eget live video show?

Tre store

Google og Youtube trekker i dag 12 prosent av videotrafikken i Telenors nett, og er en av de største aktørene sammen med Netflix.

Sistnevnte flater noe ut, men er fortsatt den mest brukte tjenesten i dette nettet.

Tjenesten hadde en trafikkvekst på 225 prosent fra starten av 2014 til starten av 2015.

Les også: Mange studenter gir mindre bredbånd

E-sport

Å se andre spille dataspill og se på e-sport er et område i vekst. Spesielt det siste året har denne aktiviteten eksplodert i popularitet, ifølge Telenor.

Det største nettstedet for slike formål er Twitch, og det er nå på størrelse med vanlige norske nisjekanaler på tv. I praksis handler det om at mer enn fem prosent av trafikken i nettet går til å se på gaming live eller i opptak. Og Twitch tar det aller meste.

Les også:

IT-sjefen skal chatte med hele Europa 

Telenors nye supersatellitt skal levere 9 Gbit/sek 

Restverdiene på auksjon til høsten 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.