BEDRIFTSTEKNOLOGI

Pure Java - ren ønsketenkning

IT-analysebyrået Input mener at Java vil dele skjebne med Unix, og at vi vil få et utall leverandørspesifikke versjoner.

Liv Torild Mytting
14. sep. 1997 - 23:10

IT-konsulentfirma, Input, har gjort seg opp noen tanker om Javas fremtid som følge av stridighetene språket skaper i programvareindustrien, skriver Newsbytes.

Denne konflikten vil føre til at Java i fremtiden vil miste sin enhetlige oppbygging. Mest sannsynlig vil språket gå samme vei som Unix - hvilket betyr at det blir fragmentert til leverandørspesifikke versjoner, mener selskapet.

Kommentarene kommer i kjølvannet av uttalelser Jim Mitchell, visepresident i Suns Java-divisjon, kom med til den amerikanske pressen i forrige uke. Han skal ha uttalt at write once, run anywhere-konseptet for øyeblikket er mer et løfte enn den garantien det var ment å være.

Uttalelsene blir sett på som en innrømmelse om at 100 % Pure Java-sertifiseringen ikke fungerer slik den var ment. Ifølge Newsbytes er det færre enn 100 av de rundt 250 000 Java-applikasjonene som er i sirkulasjon på nettet som virkelig er fullstendig plattformuavhengige og 100 % Pure Java.

James Eibisch, analytiker hos Input, har skissert tre ulike scenarier for språkets fremtid. Han tror det mest sannsynlige blant disse er at Java vil fragmenteres som følge av interessekonflikter.

- I dette scenariet vil det ikke lykkes de forskjellige leverandørene å standardisere på mye annet enn kjernekoden, sier Eibisch. Han tror, i likhet med mange andre, at leverandørene vil optimalisere Java Virtual Machine (JVM) for sine plattformer eller operativsystemer, slik at bare de aller enkleste applikasjonene vil kunne kjøres på alle plattformer uten noen form for modifisering.

Videre gjør han et poeng av at Java opprinnelig ikke var designet som et applikasjonsutviklings-språk.

- Slik det er i dag, er det plattformleverandørene som kontrollerer Java, men paradokset er at dersom Java skulle vise seg å bli en plattformuavhengig suksess, vil de forskjellige plattformene kunne forsvinne.

- Dette kan fører til at kundene ikke lenger har behov for de spesifikke leverandørene, noe leverandørene aldri vil kunne tillate, forklarer han.

Et annet scenario for Java, som han mener sannsynligvis ikke slår til, er at Java oppfyller løftet om plattformuavhengighet slik at maskinvare og operativsystemer blir uviktige. Nettverksmaskiner vil da bli en suksess og brukerne får alle fordelene et slikt system vil gi.

En annen mulig utvei er at utviklerne av språket mislykkes i å møte de mangler Java har i dag når det gjelder sikkerhet, klientaksess og ytelse, med de følger det kan få.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.