BEDRIFTSTEKNOLOGI

Purna Pareek - mannen bak Apptivity

- Et av de viktigste poengene med Java er å minske kostnadene knyttet til det å utvikle, fordele, og framfor alt vedlikeholde applikasjoner, sier Purna Pareek i Progress Software til digi.no. Utviklingsverktøyet Apptivity for Java er hans store prosjekt.

Eirik Rossen
27. jan. 1998 - 13:34
Purna Pareek.
Purna Pareek.

Pareek fikk med seg noen kolleger fra Informix og noen venner fra Sybase da han en tid tilbake grunnla Apptivity Corporation som i juni i fjor ble kjøpt opp av Progress Software Corporation (PSC), en etablert leverandør av utviklingsverktøy (Progress og WebSpeed) med 1100 ansatte og en årsomsetning på 188 millioner dollar.

Apptivity lover at "du bruker timer på få til det som krever uker å utvikle med andre produkter... Utviklingsmiljøet og flerlagsarkitekturen lar deg utvikle forretningskritiske Java-databaseapplikasjoner... Uovertrufne (mekanismer) for fordeling og vedlikehold (av applikasjonene) sparer tid og penger."

I dag er Pareek vice president i Apptivity-avdelingen i Progress Software. Han er fullt ut overbevist om at Java kommer til å ta av, og han siterer villig tall fra Forrester Research.

- En undersøkelse fra april 1997 viste at mens 14 prosent av IT-ansvarlige bruker Java til tjenerapplikasjoner og databaseforbindelser, vil andelen stige til 74 prosent i 1999. Andelen som bruker Java-applikasjoner til å drive databaseoppdatering vil samtidig øke fra fire til 54 prosent. 81 prosent av selskapene som nytter Java, gjør det i forbindelse med nøkkelprosjekter. 92 prosent av IT-ansvarlige sier at Java er eller vil bli en del av deres strategiske satsing innen 1999.

Pareek mener at Java er tilpasset tendensene som preger dagens IT-utvikling, mot heterogene miljøer, distribuert arkitektur, mer komplekse datatyper, Internett overalt - og stadig større krav til rask og sikker applikasjonsutvikling.

Pareeks neste argument er knyttet til valg av utviklingsverktøy. Han mener verktøyet må velges ut fra at det ikke bare skal brukes til å lage applikasjonen, men også fordele den og framfor alt vedlikeholde den.

- Vedlikehold av en applikasjon krever typisk rundt fire ganger så mye ressurser som å utvikle den og fordele den. Allmenne verktøy kommer med eller uten databasekoplinger. Verktøy for forretningskritiske applikasjoner må tilby noe mer, som databasekopling, distribuert databasemodell, flerlagsarkitektur og hjelpemidler for både fordeling og vedlikehold. Skal du gjøre store ting trenger du dessuten skalerbarhet med egenskaper som flertrådsarkitektur, applikasjonspartisjonering (for eksempel å fordele oppgaver mellom klient, tjener og databasetjener) og belastningsutjevning (at du kan øke ytelsen ved å legge inn flere applikasjonstjenere).

Dette er egenskaper som Pareek (selvfølgelig) har sørget for å bake inn i Apptivity, og som han demonstrerer med urokkelig entusiasme: Et grafisk utviklingsmiljø der elementer dras og slippes fra verktøy til prosjekt, komplett med veivisere (også for Corba-objekter etter slagordet - "klient og tjener, ett verktøy".

Apptivity-applikasjoner kan rettes mot databaser fra IBM, Informix, Microsoft, Oracle, Progress og Sybase. Den rimeligste pakken koster 15.700 kroner, og inneholder Apptivity Developer for én utvikler, samt Apptivity Server for fordeling og vedlikehold av inntil fem brukere.

Progress Software Norge har undertegnet en avtale med Component Software Norge om salg og markedsføring av Apptivity til sluttkunder, systemintegratorer og egne forhandlere, foruten kurs- og konsulentvirksomhet. CSN er en 11 manns Oslo-bedrift med en 1997-omsetning på 18,3 millioner kroner, og kompetanse i blant annet PowerBuilder, C++ og Delphi.

Administrerende direktør Truls Berg i CSN sier til digi.no at Apptivity markerer selskapets inntreden på Java-markedet, som de hittil har holdt seg unna av mangel på gode verktøy.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.