Pust ut - solid fra Nokia

Nokia-sjef Jorma Ollila er tilbake i gammel, god form og leverer et resultat i overkant av forventningene. Mens Motorola i går nedjusterte, opprettholder Nokia salgsprognosene for 2002.

Nokia-sjef Jorma Ollila er tilbake i gammel, god form og leverer et resultat i overkant av forventningene. Mens Motorola i går nedjusterte, opprettholder Nokia salgsprognosene for 2002.

Nokia rister på hodet over gårsdagens pessimistiske melding fra konkurrenten Motorola, der det amerikanske selskapet senker prognosene for årets mobilsalg fra 400 millioner til 390 millioner enheter.


Nokia opprettholder derimot prognosene om at verdens samlede mobilsalg vil passere 400 millionersmerket i år, og underbygger det med lyse ordreutsikter for fjerde kvartal.

Den finske mobilprodusenten omsatte i tredje kvartal for vel 7,22 milliarder euro mot 7,05 milliarder euro i samme periode i fjor. Resultatet ender på nesten 1,22 milliarder euro før skatt, mot 1,07 milliarder euro i tilsvarende periode i fjor. Det gir en fortjeneste per aksje (fullt utvannet) på 0,18 euro mot 0,16 euro per aksje i Q3 i fjor.

- Dette er oppmuntrende tall for oss. Vi opprettholder en solid lønnsomhet, sier Jorma Ollila som spesielt trekker frem fortjenestemarginen på formidable 25 prosent innen mobiltelefoni som "outstanding".

- Jeg er også svært fornøyd med Nokias generelle markedsposisjon og markedsandelutviklingen gjennom hele året, sier han.

Nokias omsetning økte med to prosent i tredje kvartal sammenliknet med samme periode i fjor, og den gode trenden vil fortsette inn i fjerde kvartal, lover Nokia-sjefen som anslår en vekst på mellom to og fem prosent i den kommende tremånedersperioden.

Det vil i så fall gi en kvartalsomsetning på mellom 8,9 milliarder euro og 9,2 milliarder euro, en vekst som Ollila vil komme på grunn av økt salg av selskapets mobiltelefoner og nettverksutstyr.

Verdens samlede mobilmarked vil i år havne på 400 millioner solgte enheter, mener altså Nokia fremdeles, og anslår en vekst for inneværende år på fem prosent i Sør-Øst-Asia og Europa, tett fulgt av Amerika. Og GSM fortsetter å dominere som mobiltelefonstandard: - Nesten 75 prosent av alle nye mobilabonnenter i 2002 er GSM-abonnenter, sier Ollila.

Nokia solgte alene 37 millioner mobiltelefoner i tredje kvartal, og overgår dermed veksttakten i markedet for øvrig. Det ble anslagsvis solgt 103 millioner mobilterminaler på verdensbasis i tredje kvartal. Nokia øker med andre ord sin markedsandel, hvis en skal tro selskapets egne tall.

Se på iMarkedets sider hvordan børsene tar imot Nokia-tallene

Til toppen