JUSS OG SAMFUNN

Putin grep inn mot Telenor-tvangssalg

Kan ha reddet selskapet fra milliardtap i Russland.

11. jan. 2011 - 07:47

Oslo (NTB): Russlands statsminister Vladimir Putin kan ha reddet Telenor fra milliardtap i Russland. Putin skal angivelig ha grepet inn og hindret tvangssalg av Telenors aksjer i VimpelCom.

Striden om verdiene i det russiske teleselskapet VimpelCom nådde sitt foreløpige klimaks da en domstol i Sibir våren 2009 dømte Telenor til å betale 11 milliarder kroner i erstatning til russiske Alfa.

Telenor nektet å betale og russerne svarte med å ta beslag i Telenors aksjer i VimpelCom, som da var verdsatt til 12 milliarder kroner.

- Upassende

Saken ble tatt opp av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i møter med Russlands statsminister Putin og landets president Dmitrij Medvedev i Moskva 19. mai 2009.

Under pressekonferansen som fulgte, avviste Putin at han hadde kommet med noen løfter til Stoltenberg. Tvert om beskrev han spørsmålet som fullsending upassende og ukorrekt.

Men et dokument lekket til WikiLeaks som daværende USA-ambassadør Benson K. Whitney sendte til Washington i juni 2009, og som Aftenposten har fått tilgang til, heter det at Putin lovet Stoltenberg at Telenors aksjer i VimpelCom ikke skulle bli tvangssolgt før alle ankemuligheter var forsøkt.

Påpekte forhold

Verken Statsministerens kontor eller Utenriksdepartementet vil kommentere om det ble gitt noen garantier i møtet med Putin, men kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD sier til Aftenposten at norske myndigheter «påpekte forhold knyttet til rettssikkerheten og til rammevilkår».

Kommunikasjonsdirektør Dag Melgaard i Telenor sier at selskapet opplevde trusselen om tvangssalg som reell helt fram til april i fjor, da søksmålet ble trukket. Melgaard berømmer regjeringens jobb, og sier at presset bidro til at aksjene ikke ble solgt. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.