RESULTATERFINANS

Putin investerer i Telenor-konkurrent i India

Den russiske staten betaler overpris for en andel i mobiloperatøren Sistema Shyam.

24. juni 2010 - 15:45

Ifølge Wall Street Journal vil det russisk-indiske teleselskapet Sistema Shyam i oktober motta 677 millioner dollar – 4,4 milliarder kroner – fra den russiske staten for å utvide sine mobiltjenester i India, der de i dag har en base på 5 millioner abonnenter. Pengene skal vesentlig gå til flere basestasjoner. Operasjonen er godkjent av den russiske nasjonalforsamlingen, men må klareres i «fire til fem» departementer før pengene kan utbetales.

Operasjonen kan beskrives som et lån kamuflert som en aksjehandel.

Sistema Shyam er et felles foretak av russiske Sistema JSFC og indiske Shyam Group. Sistema, altså russerne, har i dag 73,71 prosent av aksjene, mot 23,79 prosent for Shyam. Indisk lov tilsier at utlendingers andel av indiske teleselskaper er begrenset til 74 prosent.

Operasjonen som gjør den russiske staten til deleier i Sistema Shyam, innebærer at selskapet utsteder 891 millioner nye aksjer, hvorav 663 millioner til et russisk statsorgan, og 229 millioner aksjer til selskapets indiske gründere.

De indiske gründerne betaler ti rupier for hver aksje, og må altså ut med 2,29 milliarder rupi, tilsvarende 321 millioner kroner, eller 1,40 kroner per aksje.

Prisen som den russiske staten må ut med, er noe høyere: 4,4 milliarder kroner for 663 millioner aksjer svarer til 6,64 kroner per aksje.

Når transaksjonen er gjennomført, vil den russiske staten sitte igjen med en eierandel på så vidt under 20 prosent, mens det russiske selskapet Sistema får sin eierandel redusert til så vidt under 54 prosent.

Grunnen til at operasjonen kan beskrives som et lån, er at Sistema har forpliktet seg overfor den russiske staten til å kjøpe deres aksjer i Sistema Shyam om fem år. Det er ikke oppgitt hva slags aksjepris som skal gjelde for denne transaksjonen.

Avisa forklarer at den russiske staten besitter en mengde ikke-konvertible rupi som følge av salige Sovjetunionens omfattende handel med India. Disse pengene kan bare investeres ett sted, nemlig i India.

Poenget for den russiske staten nå, er altså ikke å eie deler av det indiske telemarkedet, men å plassere sine rupier slik at de, forhåpentlig med gevinst, kan frigjøres i konvertibel valuta.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.