Putt Android i WLAN-ruteren

Droidifi skal hente fram det virkelige potensialet.

Putt Android i WLAN-ruteren
Droidifi skal i første omgang tilbys til tre ulike rutere, blant annet Asus RT-AC66U. Bilde:

Mange nettverksrutere, spesielt rutere som er rettet mot forbrukermarkedet, har et veldig enkelt brukergrensesnitt med begrenset funksjonalitet som langt ifra tilfredsstiller ønskene og behovene til mer avanserte brukere.

I mange år har det derfor blitt tilbudt alternativ fastvare til mange rutere. Den 11 år gamle Linksys WRT54G-ruteren er stjerneeksempelet, men også en rekke andre rutere – spesielt rutere med brikkesett fra Broadcom, har hatt slike muligheter med Linux-basert fastvare som DD-WRT, OpenWRT og Tomato.

Nå har et nytt og noe annerledes alternativ dukket opp. Droidifi skal tilby Android-basert fastvare til rutere, i første omgang de tre ganske nye og avanserte produktene Linksys EA6500, Netgear R6300 og Asus RT-AC66U. Disse koster i Norge fra omkring 1250 kroner.

Felles for disse er at de har en 600 MHz CPU fra MIPS, 128 megabyte med flashminne, 128 megabyte med RAM, støtte for 1,7 Gbit/s trådløst nettverk, Gigabit Ethernet-støtte på alle de fem portene og to USB-porter.

Hvorfor Android?

Nå kan man kanskje spørre seg om hvorfor man har valgt å basere fastvaren på Android. Dette forklares i videoen nedenfor med at Android er enkel å utvide, ved at det tilbyr en standardisert og velkjent måte å lage applikasjoner på. Tanken er nemlig at brukere av Droidifi skal kunne utvide funksjonaliteten med egnede Android-applikasjoner som tilbys enten gratis eller mot betaling fra både Droidifi-prosjektet og fram tredjepartsutviklere. Forretningsmodellen til prosjektet er å etablere en egen markedsplass for disse applikasjonene og kreve inn de vanlige 30 prosent i andel fra prisen på applikasjonene som tilbys mot betaling. Men også selve tilgangen til markedsplassen for brukerne skal være basert på et årlig abonnement.

Basert på lagringsplassen i selve ruteren (altså 128 megabyte), antas det at det vil være plass til 10-12 typiske applikasjoner på ruteren når man trekker vekk plassen selve fastvaren krever. Men applikasjonene kan også kjøres fra en USB-lagringsenhet.

I tillegg samler prosjektet inn litt penger via Kickstarter, bare for å komme i gang. Målet om å nå 2500 dollar har for lengst blitt passert.

Funksjonalitet

Foreløpig er fastvaren ganske uferdig og mangelfull. Ifølge The H Open er grunnleggende WLAN- og Ethernet-funksjonalitet klar, men det er fortsatt mye som mangler i den Android 4.2.2-baserte fastvaren.

Blant det som planlegges er muligheten til å øke signalstyrken til WLAN-radioene og støtte for «mesh-nettverk», altså muligheten å utvide det dekningsområdet til det trådløse nettverket ved å bruke flere rutere. Det loves USB-støtte slik kan man kan koble blant annet lagringsenheter, kameraer, skrivere, 3G-modemer og annet til ruteren. Dessuten planlegges backupfunksjonalitet med lagring på en USB-enhet eller i en nettskybasert tjeneste.

Ruteren skal kunne fungere som både medie- og filserver. Dessuten skal den ha støtte for «Quality of Service», det vil si muligheten til å sikre at visse typer trafikk, for eksempel IP-telefoni, prioriteres framfor trafikk som må skje med minimal forsinkelse.

Brannmur og foreldre-/aksesskontroll er også noe som skal inkluderes, sammen med andre sikkerhetsløsninger, inkludert antivirus.

Målet er å kunne tilby den første, offisielle versjonen av Droidifi i mai i år, og deretter oppdateringer hver tredje måned.

    Les også: