Putt Android i WLAN-ruteren

Droidifi skal hente fram det virkelige potensialet.

Droidifi skal i første omgang tilbys til tre ulike rutere, blant annet Asus RT-AC66U.
Droidifi skal i første omgang tilbys til tre ulike rutere, blant annet Asus RT-AC66U.

Droidifi skal hente fram det virkelige potensialet.

Mange nettverksrutere, spesielt rutere som er rettet mot forbrukermarkedet, har et veldig enkelt brukergrensesnitt med begrenset funksjonalitet som langt ifra tilfredsstiller ønskene og behovene til mer avanserte brukere.

I mange år har det derfor blitt tilbudt alternativ fastvare til mange rutere. Den 11 år gamle Linksys WRT54G-ruteren er stjerneeksempelet, men også en rekke andre rutere – spesielt rutere med brikkesett fra Broadcom, har hatt slike muligheter med Linux-basert fastvare som DD-WRT, OpenWRT og Tomato.

Nå har et nytt og noe annerledes alternativ dukket opp. Droidifi skal tilby Android-basert fastvare til rutere, i første omgang de tre ganske nye og avanserte produktene Linksys EA6500, Netgear R6300 og Asus RT-AC66U. Disse koster i Norge fra omkring 1250 kroner.

Felles for disse er at de har en 600 MHz CPU fra MIPS, 128 megabyte med flashminne, 128 megabyte med RAM, støtte for 1,7 Gbit/s trådløst nettverk, Gigabit Ethernet-støtte på alle de fem portene og to USB-porter.

Hvorfor Android?

Nå kan man kanskje spørre seg om hvorfor man har valgt å basere fastvaren på Android. Dette forklares i videoen nedenfor med at Android er enkel å utvide, ved at det tilbyr en standardisert og velkjent måte å lage applikasjoner på. Tanken er nemlig at brukere av Droidifi skal kunne utvide funksjonaliteten med egnede Android-applikasjoner som tilbys enten gratis eller mot betaling fra både Droidifi-prosjektet og fram tredjepartsutviklere. Forretningsmodellen til prosjektet er å etablere en egen markedsplass for disse applikasjonene og kreve inn de vanlige 30 prosent i andel fra prisen på applikasjonene som tilbys mot betaling. Men også selve tilgangen til markedsplassen for brukerne skal være basert på et årlig abonnement.

Basert på lagringsplassen i selve ruteren (altså 128 megabyte), antas det at det vil være plass til 10-12 typiske applikasjoner på ruteren når man trekker vekk plassen selve fastvaren krever. Men applikasjonene kan også kjøres fra en USB-lagringsenhet.

I tillegg samler prosjektet inn litt penger via Kickstarter, bare for å komme i gang. Målet om å nå 2500 dollar har for lengst blitt passert.

Funksjonalitet

Foreløpig er fastvaren ganske uferdig og mangelfull. Ifølge The H Open er grunnleggende WLAN- og Ethernet-funksjonalitet klar, men det er fortsatt mye som mangler i den Android 4.2.2-baserte fastvaren.

Blant det som planlegges er muligheten til å øke signalstyrken til WLAN-radioene og støtte for «mesh-nettverk», altså muligheten å utvide det dekningsområdet til det trådløse nettverket ved å bruke flere rutere. Det loves USB-støtte slik kan man kan koble blant annet lagringsenheter, kameraer, skrivere, 3G-modemer og annet til ruteren. Dessuten planlegges backupfunksjonalitet med lagring på en USB-enhet eller i en nettskybasert tjeneste.

Ruteren skal kunne fungere som både medie- og filserver. Dessuten skal den ha støtte for «Quality of Service», det vil si muligheten til å sikre at visse typer trafikk, for eksempel IP-telefoni, prioriteres framfor trafikk som må skje med minimal forsinkelse.

Brannmur og foreldre-/aksesskontroll er også noe som skal inkluderes, sammen med andre sikkerhetsløsninger, inkludert antivirus.

Målet er å kunne tilby den første, offisielle versjonen av Droidifi i mai i år, og deretter oppdateringer hver tredje måned.

    Les også:

Til toppen