– Putter penger i lomma di

Billigere å surfe med mobilen i EU.

– Putter penger i lomma di
KUTTER AVGIFTER: EU-kommissær og sjef for EUs digitale agenda Neelie Kroes har nok en gang presset ned prisene på mobilbruk i Europa. Bilde: European Commission

Gode nyheter til norske mobilbrukere på Europa-ferie i sommer: Fra mandag settes prisene ned igjen.

Med nye pristak på datatrafikk, samtaler og meldinger frir EU-kommisjonen igjen til europeiske forbrukere. Og til glede for norske mobilbrukere gjelder tiltaket også EØS-landene.

– De siste priskuttene putter mer penger i lomma di i sommer, sier EUs digitalkommissær, Neelie Kroes.

Kommisjonen har kuttet i roamingprisene de siste seks årene, og fra mandag settes maksprisen på såkalte gjesteavgifter til 4,23 kroner per megabyte. Med det er pristaket satt ned med 36 prosent.

– Det gjør det mye billigere å bruke kart, se på videoer, sjekke epost og oppdatere sosiale nettverk på reise i EU, opplyser Kommisjonen og understreker at teleselskapene står fritt til å tilby enda lavere priser.

Også pristaket på samtaler og meldinger settes ned.

Avgift

Gjesteavgiften som gjør mobilsurfing i utlandet mye dyrere enn hjemme, finnes fordi teleselskapene betaler hverandre for kundenes bruk av andre nett. Selskapene har imidlertid tatt seg mer betalt enn det koster dem, og Kommisjonens mål er å få bort hele avgiften.

Først da kan det koste det samme å surfe på mobilen i Europa som hjemme.

– Datatjenester i utlandet har vært kostbart og har kunnet gi sjokkerende høye regninger etter ferien. Disse prisene er nå også på vei nedover innenfor EØS, skriver Post- og teletilsynet på sine nettsider.

Men selv med mandagens kutt er de «fremdeles betydelig høyere enn nasjonale priser», advarer tilsynet.

Oppslutning

EU sliter med oppslutningen blant Unionens borgere, og kuttene i mobilprisene har vist seg som populære tiltak. Siden kuttene startet i 2007, er maksprisen satt ned betraktelig. Nye kutt står på planen før neste sommer.

– EU må være relevant for folks liv, forklarer Kroes

Norske Europa-turister kan glede seg over billigere mobilbruk i EFTA-landene Liechtenstein og Island og alle de 28 EU-landene med unntak av ett. Kroatia er fra mandag EU-medlem, men forhandler fortsatt om tilslutning til EØS-avtalen.

Post- og teletilsynet anbefaler derfor en sjekk av prisene der. (©NTB)

    Les også: