Pynt din hjemmeside med Vista-gadgets

Microsofts 200 Ajax-baserte miniprogrammer er fritt tilgjengelig for din personlige portal.

Pynt din hjemmeside med Vista-gadgets

Microsofts 200 Ajax-baserte miniprogrammer er fritt tilgjengelig for din personlige portal.

Widgets er i vinden for tiden. Dette er en type små programmer som gjerne tilbyr brukeren én eneste funksjon. Programmene kan være selvstendige, men vel så ofte er de basert på et større rammeverk, enten et spesialtilpasset program eller en nettleser.

Det til nå mest velkjente eksempelet på programvare med støtte for widgets er trolig Mac OS X 10.4 (Tiger), men også Yahoo Widget Engine (tidligere Konfabulator) bør være kjent for mange. Neste versjon av Opera, versjon 9, støtter widgets, det samme vil Sidebar-funksjonaliteten i Windows Vista gjøre.

Widgets, eller gadgets, som Microsoft har valgt å kalle dem, er gjerne laget ved hjelp av vanlige webteknologier som JavaScript, XML/XHTML og ofte asynkron forbindelse til en server – en samling teknologier kjent under fellesbetegnelsen Ajax. I mange tilfeller vil hvem som helst som har kompetanse innen disse teknologiene, kunne utvikle og tilby slike miniprogrammer.

Selv om Windows Vista ennå er et stykke unna, er utviklingen av gadgets til Sidebar i full gang. Dette gjøres gjennom nettstedet Microsoft Gadgets. Her finnes det allerede 182 forskjellige gadgets klare til bruk. Men ikke bare i Windows Vista.

Tanken bak Microsofts offisielle Windows Live-nettsted, www.live.com, er at det skal kunne benyttes som brukerens personlige oppstartsside. I dag er det MSN-forsiden som er standard hjemmeside for brukerne av Internet Explorer. På sikt kan det bli Windows Live-siden. Sjefen for Windows Live i Microsoft, Phil Holden, forteller til digi.no at dette ennå ikke er blitt bestemt.

Mens MSN-forsiden er en webside med innhold tilpasset av andre, skal Windows Live-forsiden tilpasses av brukeren selv. På websiden kan brukeren legge til innhold hentet fra eksisterende RSS-feeder eller bruke de nevnte gadget-ene.

Utsnitt fra Live.com i Firefox

Siden også Windows Live-forsiden er Ajax-basert, er tilpassingen av siden svært enkel. De forskjellige innholdsfeltene kan flyttes om hverandre ved å dra dem med musen og så slippe dem på riktig plass. Det hele skjer selvfølgelig uten av websiden må lastes på nytt.

I tillegg til enkelte gadgets laget av Microsoft, finnes det på den nevnte Microsoft Gadgets-siden en rekke gadgets utviklet av andre. De som ønsker å utvikle og tilby slike gadgets kan gjøre dette ved å opprette en konto på den nevnte siden. Microsoft fører foreløpig ingen kontroll over hva slags gadgets som tilbys.

Holden sier at selskapet vurderer om gadget-ene som tilbys fra nettstedet på sikt skal måtte sertifiseres. Dette skal i tilfellet fungere som en kvalitetssikring og redusere sikkerhetsrisikoen som selvfølgelig øker når brukeren åpner for programvare fra ukjente utgivere. Mozilla-miljøet ble i sin tid kritisert for å relativt anonyme utviklere tilby utvidelser til blant annet Firefox og Thunderbird, men denne kritikken har etter hvert stilnet av. Mangelen på alvorlige tilfeller er nok hovedårsaken.

Norge ute av medaljetoppen

Blant de gadget-ene som er tilgjengelige nå, finner man værmeldingstjenester for byer i hele verden, grensesnitt til shoppingtjenester og flere forskjellige Apple og Google-tjenester, en oppdatert medaljeoversikt fra OL i Torino, små spill, oppslagsverk og konverteringsverktøy. Men selvfølgelig også gadgets som er integrert med flere av Microsoft egne Windows Live-tjenester.

Selve nettstedet fungerer ikke bare i Internet Explorer, men også helt fint i Firefox.

Holden forteller at veldig mange av de som besøker live.com, er Firefox-brukere. Vårt eget forsøk med Firefox var ganske vellykket. Selve websiden og funksjonalitet slik som dra-og-slipp fungerte helt fint, men det er tydelig at ikke alle gadget-ene er utviklet med nettleseruavhengighet i tankene. Opplevelsene var omtrent de samme under både Windows og Linux.

Ikke alle gadget-ene fungerte like godt i Firefox

Samme gadget i Internet Explorer

Vårt forsøk med Opera (riktignok betautgaven av versjon 9), var derimot lite vellykket. Bortsett fra toppen av siden, ble ingenting vist.

På spørsmål om live.com nå vil erstatte MSN-portalen, svarte Holden at disse to nettstedene er rettet mot to forskjellige brukergrupper, hvor Live.com er tilbudet til de mer avanserte brukerne som vil sette sammen innholdet selv.

Til toppen