JUSS OG SAMFUNN

«Pyramide» angriper Google

«MyShoppingGenie» tilbyr nordmenn en ny måte å tjene – eller tape – penger på.

26. nov. 2010 - 11:34

«Nå kan alle tjene penger på annonseklikk, akkurat som Google.»

Slik lyder markedsføringen av et amerikansk "nettverkskonsept" kalt MyShoppingGenie, som nå er i ferd med å etablere seg i Norge.

Det koster rundt 1.150 kroner i inngangsbetaling og 190 kroner i måneden for en lisens, som gir deg retten til å dele ut et nettlesertillegg til andre.

Gratisprogrammet lokker med å gi «best mulig pris» når du søker etter produkter i søkemotorer som Google, Bing og Yahoo.

I praksis erstatter løsningen de betalte annonsene i søkemotorer med sine egne annonser.

I tillegg får hver såkalte distributør et felt, som kan brukes til egendefinert reklame.

Genie integrerer seg i søkeresultatene, der den erstatter Googles egne betalte annonser.
Genie integrerer seg i søkeresultatene, der den erstatter Googles egne betalte annonser.

Ved å gi bort «genie'er» og verve nye medlemmer fristes medlemmene i nettverket med provisjoner, bonus og klikkinntekter i flere ledd. Som i en pyramide får de på toppen de største inntektene.

«Veien til suksess» er å verve flest mulig medlemmer. Matrisene lover store inntekter, ifølge markedsmateriale som nå spres i Norge.
«Veien til suksess» er å verve flest mulig medlemmer. Matrisene lover store inntekter, ifølge markedsmateriale som nå spres i Norge.

Klart for norgeslansering

I slutten av september ble det avholdt et møte i lokalene til Tønsberg Sjømannsforening. Der ble anslagsvis 100 - 150 deltakere presentert for konseptet.

På nettstedet genienorge.com opplyses det at «nå går toget snart», og at den offisielle åpningen i Norge skjer i desember 2010.

digi.no har pratet med flere som den siste tiden har blitt vervet eller forsøkt vervet som distributører, blant annet gjennom videopresentasjoner på Skype.

- Det presenteres som at de skal ta klikkandeler fra Google. For meg luktet dette umiddelbart pyramidespill, sier en kilde som ble forsøkt vervet.

En annen kilde frykter ikke at dette er en pyramide. En kvinne fra Follo som har blitt distributør påpeker at de får 30 dagers angrefrist. I denne perioden kan man trekke seg fra nettverket.

- Jeg vet ikke selv hva MyShoppingGenie egentlig er, innrømmer hun. – Grunnen til at jeg ble med er at jeg stolte på den som vervet meg. Det er et ærlig og redelig menneske.

Lotteritilsynet vil over helgen ta stilling til om konseptet MyShoppingGenie skal vurderes opp mot lotterilovens bestemmelser om pyramider.

- I utgangspunktet kan det se ut som om det er pyramidelignende trekk ved konseptet, men dette må eventuelt ha en juridisk vurdering før vi kan si noe mer, sier kommunikasjonssjef Rune Timerlid ved Lotteritilsynet til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Google vurderer rettslige skritt

Hos søkemotoren som risikerer å få sin primære inntektskilde redusert stiller man seg svært skeptiske til MyShoppingGenie.

- Google er selvsagt i mot alle forsøk på å sverte vårt varemerke, renommé og brukernes opplevelse når de søker. Vi vil nøye vurdere om dette er noe vi ønsker å forfølge rettslig, sier Googles norgessjef Jan Grønbech til digi.no.

Dessuten vil søkeselskapet snarest informere Forbrukerrådet.

- Slik at de kan iverksette preventive tiltak for å begrense eventuell skade for uskyldige brukere, som kanskje ville finne på å bruke penger på dette uten å forstå hva det er, sier Grønbech.

Det er det amerikanske selskapet MyNet Univers som står bak konseptet MyShoppingGenie. Virksomheten ble startet i 2007 og hovedkvarteret ligger i St. Louis i delstaten Missouri.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.