Q-Free kjøper Dacolian

Nederlandske Dacolian lager programvare for å gjenkjenne bilskilter.

Nederlandske Dacolian lager programvare for å gjenkjenne bilskilter.

Q-Free ASA har avtalt å kjøpe 70 prosent av aksjene i det nederlandske selskapete Dacolian, går det fram av en pressemelding. Dacolian har 26 ansatte og er med på et Joint Venture i USA, heter det.

Dacolian ble etablert i 1999 og driver innen programvare for mønstergjenkjenning for trafikk- og transportsektoren. Hovedfokus er relatert til gjenkjennelse av bilskilt. Programvaren kan benyttes som en integrert del av Q-Free systemer eller som en selvstendig løsning.

Q-Free forklarer at identifisering av kjøretøy ved bilskiltdetektering – eller klassifisering ved gjenkjennelse av form – er en teknologi under rask utvikling og vil representere en kostnadseffektiv løsning for enkelte applikasjoner.

– Gjennom dette oppkjøpet kan Q-Free tilby et bredere utvalg av løsninger og kompetanse til våre kunder, sier Øyvind Isaksen, konsernsjef i Q-Free ASA. – Oppkjøpet vil også representere Q-Frees første steg i det å adressere et bredere marked innenfor Intelligent Transport System (ITS) ettersom Dacolian i dag benytter sine løsninger for andre applikasjoner utover veiprising som estimering av reisetid, adgangskontroll, rettshåndhevelse og overvåking.

Administrerende direktør i Dacolian, Jos Nijhuis, fortsetter i stillingen etter overdragelsen.

– Vi ser frem til å bli en integrert del av et større internasjonalt selskap for å oppnå bedre markedstilgang samt realisering av nye innovative felles løsninger, sier han.

Dacolian rapporterte i 2007 en omsetning på 1,7 millioner euro, og en EBIT på 0,4 millioner euro. For 2008 forventer selskapet en EBIT på over 1 million euro. Selskapet vil bli konsolidert inn i Q-Frees konsernregnskap fra og med 13. august 2008.

Til toppen