Qt 5 skal gi raskere applikasjoner

Digias førsteutgivelse er særlig rettet mot mobile enheter.

Qt 5 skal gi raskere applikasjoner
Digia vil gjøre Qt til verdens ledende kryssplattform utviklingsrammeverk. Bilde: David Stone / Nokia

I går kunngjorde Digia lanseringen av Qt 5, den første store utgivelsen av kryssplattform-rammeverket for applikasjonsutvikling siden selskapet kjøpte også de siste delene av Nokias Qt-virksomhet tidligere i år. Qt ble opprinnelig skapt av norske Trolltech, som Nokia kjøpte i 2008.

Qt 5 inneholder en rekke nyheter, men den Digia i størst grad trekker fram selv, er den nye grafikkmotoren som nå støtter grafikk-programmeringsgrensesnittene til OpenGL ES, som tilbys av svært mange mobile enheter. Dette kan gi raskere og jevnere grafikk og animasjoner i applikasjonene, ikke minst på enheter med begrenset regnekraft.

Kodebasen til Qt 5 er nå modulbasert, med essensielle og valgfrie moduler. Dette har gjort at størrelsen på systemkoden i mange tilfeller kan reduseres.

Det loves også enklere utvikling til flere samtidge plattformer etter en konsolidering av Qt Platform Abstraction-laget.

Qt 5 levereres nå med en oppgradert utgave av nettlesermotoren Qt WebKit for integrasjon av HTML5-basert webinnhold i applikasjoner. Dessuten har rammeverket fått støtte for JSON, C++ 11 og retina-skjermer.

Eksisterende applikasjoner som er utviklet mot Qt 4 skal kunne overføres til Qt 5 temmelig enkelt. I de fleste tilfeller skal det være tilstrekkelig med en enkel rekompilering.

Qt 5 er tilgjengelig for mange plattformer, men full støtte for Android og iOS kommer først i løpet av det kommende året.

Som vanlig er Qt tilgjengelig både i en kommersiell og en åpen kildekode-basert utgave.

    Les også:

Les mer om: