BEDRIFTSTEKNOLOGI

Qt blir Nokias eneste hest

Vil gjøre det enklere å utvikle for selskapets smartmobiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2010 - 09:05

Nokia selger fortsatt massevis av smartmobiler, men markedsandelene har rast de siste årene. At selskapet opprettholder salget, skyldes først og fremst at smartmobilmarkedet er i kraftig vekst. Dette er selvfølgelig ikke nok for den gamle kjempen.

I går kunngjorde selskapet et par nyheter som selskapet mener vil kunne bidra til å gjøre selskapets smartmobilprodukter mer interessante for kundene, i alle fall på sikt.

Det ene er at selskapet rett og slett vil slutte å snakke om versjoner av operativsystemet Symbian. De nyeste av selskapets mobiler er utstyrt med Symbian^3, men brukerne skal ikke måtte vente på Symbian^4 for å få tilgang til planlagt funksjonalitet. I stedet vil de planlagte forbedringene bli introdusert for brukerne så snart de blir klare for brukerne.

Ifølge Nokia skal Symbian dermed blir en plattform som konstant utvikles og forbedres.

For å gjøre både Symbian- og MeeGo-plattformene mer attraktive for utviklere, gjør Nokia grep for å utviklingsmiljøet mer strømlinjet på tvers av de to plattformene. Hovedtiltaket er full fokus på Qt.

Nokia gjør altså Qt, som opprinnelig ble utviklet av norske Trolltech, til enerammeverk for utvikling til Symbiam og MeeGo. Dersom en utvikler lager sine applikasjoner i Qt, skal de enkelt kunne tilby applikasjonen til både Symbian- og MeeGo-baserte Nokia-enheter.

Også Nokia selv vil lage egne applikasjoner og brukergrensesnitt basert på Qt.

I tillegg lover selskapet bedre støtte for HTML5 gjennom både den innebygde støtten i Qt og gjennom enhetenes egen nettleser.

Mens MeeGo er et prosjekt som Nokia har sammen med Intel, er Nokia temmelig alene om å satse på Symbian. Både Sony Ericsson og Samsung har uttalt at de ikke lenger er interessert i å tilby produkter basert på Symbian, men i stedet satser på blant annet Android.

Dette tapet av støttespillere kan være den egentlige årsaken til at Lee Williams, administrerende direktør for Symbian Foundation, overlot roret til selskapets tidligere økonomisjef, Tim Holbrow. Offisielt sluttet Williams av personlige årsaker.

Tidligere i oktober ble det kjent at sjefen for MeeGo-plattformen, Ari Jaaksi, gikk av. Ansvaret for MeeGo ble da overlatt til Nokias direktør for mobile løsninger, Alberto Torres.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.