Qt-eksperter bygger Wimp til Nokia

- Vi er blant de beste i verden på dette, sier gründerbedriften Cutehacks.

Qt-ekspertene Cutehacks lager Wimp til Nokia. (fra v.) Marius Bugge Monsen og Espen Riskedal.
Qt-ekspertene Cutehacks lager Wimp til Nokia. (fra v.) Marius Bugge Monsen og Espen Riskedal.

- Vi er blant de beste i verden på dette, sier gründerbedriften Cutehacks.

Den norske musikkstreamingtjenesten Wimp fra Aspiro Music fortsetter å bre seg til flere plattformer. Den finnes allerede til Windows, Linux, Mac, iPhone og Android.

Nå går startskuddet for egen versjon til Nokia.

Oppdraget har gått til Cutehacks, en liten oppstartsbedrift som holder til i forskningsparken i Oslo. De teller bare to utviklere, men er ingen hvem som helst.

Marius Bugge Monsen og Espen Riskedal var begge sentrale i utviklingen av Qt-rammeverket gjennom åtte år. Først i norske Trolltech, og deretter som del av Nokia etter finnenes oppkjøp av det norske teknologiselskapet.

Qt-ekspertene Cutehacks lager Wimp til Nokia. (fra v.) Marius Bugge Monsen og Espen Riskedal.
Qt-ekspertene Cutehacks lager Wimp til Nokia. (fra v.) Marius Bugge Monsen og Espen Riskedal.

- Vi er blant de beste i verden på Qt. Så fant vi ut at vi ville skape et firma selv, litt i samme ånd som Trolltech, med et utviklermiljø der man tar vare på hverandre og prøver å skape fantastiske løsninger, sier Riskedal til digi.no.

Cutehacks ble startet for et halvt år siden. Foreløpig har de to gründerne rukket å skape tre mobilapplikasjoner som straks lanseres, alle til Nokia og basert på Qt.

Værapplikasjonen Yr er laget på oppdrag fra NRK, de har laget en app med sanntidsinformasjon om flyavganger og sist et produkt for en norsk teleoperatør. Wimp blir guttas fjerde produkt.

Langt utviklingsløp

Musikkappen til Nokia skal bli minst like bra som Wimp-versjonene som allerede finnes til Android og iPhone, lover de. Utviklingen begynte ved årsskiftet og produktet blir etter planen klart til sommeren.

- Den kommer i slutten av dette halvåret. Det kan komme testversjoner før, men det er et relativt langt utviklingsløp, sier Riskedal og nevner multithreading, streaming, nedlasting av grafikk og kryptering av lokalt lagrede filer som noen av utfordringene.

Wimp til Nokia vil i første omgang kreve Symbian 3, men utvikles med hensyn for å kunne støtte også eldre versjoner senere. Og nyere.

- Vi kommer til å utvikle slik at den også vil fungere på Meego, når den plattformen blir tilgjengelig.

Nokia har slitt med dalende markedsandeler gjennom flere år, men er fortsatt verdens klart største leverandør av mobiltelefoner.

- Nå som Nokia har lansert Symbian 3 og kommer med Meego, forhåpentligvis i løpet av året, så kommer de med mobiler som er konkurransedyktige sett også fra en utviklers ståsted, sier Riskedal.

Han mener Nokia er uslåelig i forhold til hvor mange land og markeder de kan nå ut til, og påpeker at denne plattformen tilbyr operatørbundet betaling for applikasjoner i over 90 land. Det innebærer at man kan få applikasjoner og innebygde funksjoner betalt direkte over mobilregningen.

- Qt støtter Android

Qt er en allsidig plattform, og kan benyttes til utvikling av programvare til langt mer enn bare Nokia. Det gir Cutehacks flere bein å stå på.

- Det er ikke så mange som vet det, men Qt kan brukes for å utvikle også til Android. Nokia støtter ikke Android offisielt med Qt, men Qt fungerer på Android. Det finnes allerede flere Qt-baserte applikasjoner i Android Market.

The New Kids in Town

Riskedal sier de ønsker å bruke Qt i størst mulig grad, men at de også kan lage programvare i native-utgaver.

- Først og fremst til Android, men også iPhone – hvis vi gidder. Til en viss grad har iPhone blitt et mettet marked.

- Hva slags konkurranse har dere på utvikling til Nokia?

- Det er en del som har gått gratiskurs for å lære seg Qt, og som nå er eksperter ifølge dem selv. Men det føles som at vi er the news kids in town i øyeblikket, i hvertfall i det norske markedet.

Da digi.no intervjuet Aspiro Music før de lanserte mobilutgaver av Wimp for halvannet år siden, ga selskapet uttrykk for at Nokia var en håpløs plattform å utvikle til.

- Utviklingsmiljøet og språket er dårlig i forhold til hva vi opplever å jobbe med mot for eksempel iPhone og Android, mente teknisk sjef Per Einar Dybvik den gangen.

Riskedal kjenner seg igjen i uttalelsen, men mener at Nokia med Qt er en langt bedre plattform.

Han var utviklingslederen som skulle gjøre Qt tilgjengelig for Symbian. Det tok 10-15 utviklere to år, sier han. Før det var han utviklingslederen og ansvarlig for å få Qt til å fungere på Windows Mobile. Det tok til sammenligning tre personer halvannet år.

- Med innføringen av teknologien fra norske Trolltech fikk Nokia et helt nytt utviklermiljø (IDE), et helt nytt sett med biblioteker som både tar seg av grafikken og filbehandlingen, XML, databaser - alt du trenger for å lage en desktop- eller mobilapplikasjon, sier Cutehacks-gründeren.

    Les også:

Til toppen