AVTALER & KONTRAKTER

Qt er solgt

Nokia kvitter seg med den kommersielle virksomheten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mars 2011 - 13:44

Programmeringsrammeverket Qt, som opprinnelig ble laget av norske Trolltech, har lenge vært tilgjengelig med enten en kommersiell lisens eller som åpen kildekode under GPL/LGPL. Denne todelte lisensordningen ble videreført da Nokia kjøpte Trolltech for rundt 850 millioner kroner i 2008.

I dag kunngjorde finske Digia at selskapet har inngått en avtale med Nokia om å kjøpe den kommersielle, Qt-relaterte lisens- og tjenestevirksomheten til Nokia. De omtrent 3500 kundene med kommersiell Qt-lisens vil bli overført til Digia når avtalen fullbyrdes, noe som er ventet å skje allerede i slutten av mars.

Digia har ifølge pressemeldingen vært involvert i en rekke kommersielle Qt-prosjekter de siste sju årene. Flere hundre Digia-ansatte skal ha erfaring med rammeverket.

Bakgrunnen for salget er sannsynligvis knyttet til Nokias valg av Windows Phone som hovedplattform for selskapets smartmobiler. Ingenting tyder på at Qt noen gang vil bli tilgjengelig for denne plattformen.

– Qt fortsetter å være en viktig teknologi for Nokia, og det er kritisk at veksten og suksessen til Qt kan fortsette, sier Sebastian Nyström, sjef for MeeGo, Qt og WebKit hos Nokia, i en pressemelding.

– Mens Nokia vil fortsette å investere i utvikling av Qt som et kryssplattform rammeverk for mobil-, desktop- og embedded-segmentene, med fokus på åpen kildekode-utvikling og utvidelse, ønsket vi en partner som kan drive den kommersielle lisensierings- og tjenestevirksomheten omkring Qt, sier Nyström.

Han mener at Digia har vist at det både har dyp kjennskap til Qt og en interesse i å sørge for vekst og framskritt innen den generelle Qt-fellesskapet, og at selskapet derfor er godt posisjonert til å utvide den kommersielle Qt-virksomheten.

    Les også:

Nokias Qt-team for tekniske konsulenttjenester, salg og markedsføring holder i dag til i Norge og USA. Digia vil opprette datterselskap i de to landene og overta en del (antagelig 19) av dem som i dag jobber for Nokia ved disse kontorene. Målet skal være å sikre at kundene kan fortsette å forholde seg til personer de allerede kjenner.

Ifølge pressemeldingen planlegger Digia å investere i utviklingen av Qt som et kommersielt rammeverk. I første rekke skal det legges vekt på Qt i pc-er og i integrerte omgivelser. Selskapet vil studere nye supportmodeller og ønsker om ny funksjonalitet.

Selskapet lover å tilby kommersielle kunder forbedret støtte og funksjonalitet for eldre plattformer som ikke har vært på Nokias utviklingsveikart.

Flere detaljer om hva avtalen innebærer for kundene, finnes i dette blogginnlegget.

Det er ikke kjent hvilke økonomiske betingelser som ligger til grunn for avtalen mellom Nokia og Digia.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.