Qt får enda friere lisens

Flere kloke hoder skal få bidra til rammeverket. Nokia håper det vil gi mer suksess for Qt.

Qt får enda friere lisens

Flere kloke hoder skal få bidra til rammeverket. Nokia håper det vil gi mer suksess for Qt.

De enorme finansielle musklene til Nokia gjør at Qt Software, tidligere kjent som det norske selskapet Trolltech, nå kan oppfylle en gammel drøm.

Nokia kunngjør i dag at Qt-rammeverket blir tilgjengelig gjennom LGPL-lisensen (Lesser General Public License) fra og med den kommende versjon 4.5. Denne skal etter planen utgis i mars måned.

Rammeverket er fra før tilgjengelig både kommersielt, og som åpen kildekode gjennom GPL-lisensen.

- Nå får både profesjonelle utviklere og friprog-miljøet flere lisenser å velge mellom. Det vil føre til enda flere prosjekter, og på den måten utvides og styrkes Qt-miljøet, sier Sebastian Nyström, ansvarlig for Qt Software i Nokia.

Ved å tilby kildekoden over LGPL forventer selskapet at enda flere vil ta i bruk rammeverket. På denne måten håper de å få flere verdifulle tilbakemeldinger og flere bidrag.

- Det vil sikre at produktet fremdeles vil være blant de beste kryssplattforms brukergrensesnitt og applikasjonsrammeverkene som finnes, sier Nyström.

Den kjente grunnleggeren av Linux-distribusjonen Ubuntu, Mark Shuttleworth, er blant flere som hyller initiativet. Han kaller det et gjennombrudd for deres lisensmodell.

- Dette er svært gledelig. Qt er mye brukt i Kubuntu og KDE-applikasjoner. De nye betingelsene gjør det enklere å levere mer «lettsindige» applikasjoner til brukerne. Nokias investeringer innen Qt og Linux-plattformen er en viktig driver for innovasjon innen friprog- og mobilmiljøet, sier Canonical-sjefen i en pressemelding.

Også blant grunnleggerne av Qt er det stor entusiasme å spore for tilbudet om enda friere lisens for brukerne. Dette har vært en gammel men dyr drøm, avslører en av gründerne.

- Dette er fantastisk og gjør at vi kan samarbeide mye tettere med friprog-miljøet. Å lisensere på LGPL har alltid vært det neste logiske skrittet for oss - men dette har vi ikke hatt økonomiske muskler til å gjøre tidligere, sier teknologirådgiver Eirik Chambe-Eng i Qt Software, og en av de opprinnelige Trolltech-gründerne.

Nokia-eierskapet gjør det mulig å gi ut Qt-rammeverket med enda friere lisens, forteller Trolltech-gründer Eirik Chambe-Eng
Nokia-eierskapet gjør det mulig å gi ut Qt-rammeverket med enda friere lisens, forteller Trolltech-gründer Eirik Chambe-Eng

- Nå som vi er en del av Nokia med en stor organisasjon bak oss, er dette endelig mulig, fortsetter han i en videosnutt som er lagt ut på selskapets nettsider.

Chambe-Eng forteller at de også vil introdusere en egen bidragsmodell, som gjør det mulig for eksterne utviklere å bidra med funksjonalitet til Qt.

- Det betyr at vi får flere hjerner som virker sammen, noe som vil gjøre Qt enda bedre, fortsetter Chambe-Eng. Han understreker at dette ikke skal gå på akkord med kvalitetssikring av produktet.

    Les også:

Til toppen