UTVIKLING

Qt med støtte for Symbian og multitouch

Forenkler kryssplattform-utviklingen av programvare til Nokias smartmobiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. des. 2009 - 12:45

Nokia kom denne uken med versjon av kryssplattform-rammeverket Qt. Denne versjonen inkluderer en rekke nyheter,

Viktigst er det kanskje at Qt nå er tilgjengelig for Nokias viktigste plattform for smartmobiler, Symbian. Støtte for kommende Maemo 6 er også inkludert, mens støtten for Maemo 5 er under utvikling. En testversjon for Maemo 5 er nå tilgjengelig.

Maemo er Nokia Linux-baserte plattform for surfebrett og mobiler som N900.

Når støtte for både Symbian og Maemo har kommet skikkelig på plass, vil gjøre det mulig for utviklere å lage programvare for begge plattformene fra den samme kodebasen.

Men det er ikke bare plattformstøtten som har blitt forbedret.

På grafikksiden har Qt fått et nytt animasjonsreammeverk som skal inkludere tilstandsmaskin-funksjonalitet, samt grafiske effekter som ugjennomsiktighet, glød, bakgrunnsskygge og filtrering.

Støtte for multitouch-funksjonalitet, det vil si at man kan lese av bevegelsene til flere fingre på skjermen på en gang, er nytt i Qt 4.6. Dette åpner for nye muligheter i brukergrensesnittene til Qt-baserte applikasjoner.

Samtidig loves det at de utvidete brukergrensesnitt-egenskapene skal kunne utnyttes uten at det går for mye utover den generelle ytelsen. Dette er gjort ved å skrive og optimalisere blant annet renderingalgoritmen i Qt GraphicsView, WebKit, i tillegg til at en ny OpenGL-tegnemotor og ny DirectFB-støtte er inkludert, sammen med 2D vektorgrafikk-støtte basert på OpenVG.

Sammen med den nye versjonen av Qt har Nokia kommet med en oppdatert versjon av utviklerverktøyet Qt Creator, versjon 1.3.

Mer informasjon om nyhetene og nedlastingslenker finnes på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.