BEDRIFTSTEKNOLOGI

Qtopiske ambisjoner i norsk selskap

Trolltech-sjef Eirik Chambe-Eng, hevder selskapet kan slå både Microsoft og Symbian.

2. juni 2005 - 07:25

Hva får et selskap med 125 ansatte til å tro at de kan hamle opp med gigantene Microsoft og Symbian? Eirik Chambe-Eng i Trolltech mener helt seriøst at det er mulig.

Trolltech fikk nylig inn 6,7 millioner dollar i frisk kapital, som blant annet skal skape sikkerhet rundt en økning fra 90 ansatte ved starten av året til nesten 170 ved utgangen av 2005.

– Vi tråkket gassen i bunn ved starten av året, og trenger disse pengene som en buffer i banken, i tilfelle det skulle komme noen humper. Men vi tjener penger, sier Chambe-Eng.

Kapitalinnsprøytingen verdsatte selskapet til rundt 60 millioner dollar. Dette er småpenger i forhold til Chambe-Engs ambisjoner, og tyder på at investorene ikke akkurat regner dette som et sikkert veddemål. Det er snakk om et heftig langskudd for deres mobilsystem, Qtopia.

– For Qtopia er det vinn eller forsvinn, og det er mer risikabelt å satse halvveis enn for fullt. Investorene bør ha is i magen og lang horisont, sier Chambe-Eng.

Trolltechs konkurrenter er andre selskaper som lager operativsystemer for smarttelefoner. Det betyr hovedsakelig Symbian og Microsoft, og delvis Palm. Men er det realistisk å skulle slå disse gigantene?

– Veldig realistisk. Vi har så mange fordeler, både teknologisk, på grunn av partnere og vår åpen kildekodemodell, sier Chambe-Eng.

Hva er målet?

– Vårt mål er å bli et solid ledende internasjonalt programvarehus.

Da snakker vi om milliarder i omsetning?

– Ja.

Chambe-Eng tror ikke Trolltech kan lykkes alene, men det trenger de heller ikke, mener han.

– Det føles som vi er passasjer på en kjempestor rakett, som drives av store selskaper som har interesse av at Linux lykkes.

    Les også:

I forhandlinger med produsenter er det er en vanvittig fordel å drive med Linux, og ikke hete Microsoft, mener han.

– Det er fascinerende å se hvor stor fordel det er å ikke hete Microsoft. Mobilprodusentene har sett hvordan de har skviset ut profitt og latt programvarepartnere få suksess, inntil de skviser dem ut med egne programmer, sier han.

Han mener skepsisen til Microsoft er spesielt stor i Kina. Og det er i Kina mye skjer. Kinesiske produsenter har bygd seg opp gjennom produksjonsavtaler med de store globale produsentene. De har lært seg faget, og nå kommer de med egne modeller, sier Chambe-Eng.

– Kina er et brohodemarked. Det er her dyre smarttelefoner testes ut. De er statussymboler for rik kinesisk elite, sier Chambe-Eng.

De første ni månedene Motorola hadde telefoner med Qtopia ble det solgt en halv million av dem i Kina.

I dag er det fire mobiler på markedet basert på Trolltechs Qtopia. Alle er fra Motorola. I tillegg er det kommet 11 PDA-er fra Sharp. Men PDA er et døende marked, og det har Trolltech innsett. Det er først og fremst smarttelefoner fremtiden skal bygges på.

– Vi har 60 kunder som utvikler basert på Qtopia.

Blant dem finnes det mye forskjellig, blant annet Volvos bussinformasjonssystemer.

– Dingser som kjører Linux og har skjerm, da kommer vi på banen, sier Chambe-Eng.

Skulle en eller flere telefoner basert på Qtopia bli suksesser, kan det fort bety store penger for Trolltech. De legger seg riktignok på et lavere prisnivå enn konkurrentene, men tar mellom en og tre dollar per enhet som selges, avhengig av volum. De store får det billigere.

Chambe-Eng mener Symbian tar mellom fem og sju dollar, mens Microsoft sies å ligge mellom 10 og 15 dollar per enhet.

Motorola foreløpig den eneste av de store mobilprodusentene på det amerikanske og europeiske markedet som Trolltech har avtale med.

– De eneste vi kan snakke om, sier Chambe-Eng.

Men antallet som utvikler mobiltelefoner basert på Qtopia er 20, og blant dem er Ningo Bird, som er en stor kinesisk produsent.

Salget av smarttelefoner dobles for tiden hvert år. Så det er nok å ta av, hvis mange av Qtopias 20 mobilproduserende kunder skulle komme frem til ferdige produkter, og disse igjen blir populære.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.