BEDRIFTSTEKNOLOGI

Qualcomms Ericsson-søksmål avvist

Retten i det sørlige California avviste onsdag søksmålet Qualcomm i desember i fjor reiste mot L.M Ericsson. Qualcomm mener bl.a. at Ericsson har drevet "unfair" spill og lagt hindringer i veien for CDMA-teknologiens utvikling som mobilstandard.

Øystein Kvistad
16. apr. 1997 - 19:42

Ericsson benyttet samtidig anledningen til å oppfordre den californiske retten om å avvise Qualcomms patentsøksmål fra februar i år, der selskapet hevder L.M. Ericsson har brutt patentbestemmelser som sikrer Qualcomm rettigheter knyttet til smalbåndsteknologien i CDMA (N-CDMA eller IS 95).

Ericsson på sin side saksøkte Qualcomm den 26. september i fjor, med begrunnelse i at deler av Qualcomms CDMA-utstyr og komponenter brøt Ericssons patenter. Qualcoms respons til dette søksmålet var at det var uten innhold. Ericssons søksmål omfatter åtte patenter rundt teknologi som forbinder basestasjonen til mobiltelefonen.

Qualcomms ferskeste søksmål er igjen basert på Ericssons uttalelse der selskapet sier at det vil tilby håndholdte mobiltelefoner på det amerikanske markedet basert på CDMA-standarden. Qualcomm mener Ericssom bryter sju av selskapets patenter som ifølge selskapet dekker "viktige deler" av telefonene.

Qualcomm hevder at Ericsson har lisens til selskapets patenter som gjør det mulig å produsere håndholdte telefoner for bruk i satellittsystemet Globalstar, men ikke for vanlige digitale mobiltelefoner eller andre landbaserte systemer. Uenigheten kan bli viktig ettersom mobiltelefoni i USA er et voksende marked, der valget av standarden CDMA blir viktig for selskapet som utviklet teknologien; Qualcomm.

Etter California-rettens beslutning uttalte imidlertid Ericssons toppsjef i mobiltelefondivisjonen, Anders Torstensson, ganske så klart at "det siste søksmålet fra Qualcomm er helt fjollete. Vi produserer ikke IS 95 håndsett, og vi har ikke gjort noe forsøk på å selge slike overhodet. Under slike omstendigheter er det vanskelig å forstå hvordan vi kan ha gjort oss skyldig i å krenke Qualcomms patenter"...

Dette er imidlertid ikke første gangen der er konflikt omkring CDMA-teknologien.

Bare for noen uker siden offentliggjorde Motorola sine planer om å stevne Qualcomm for å ha brutt patentbeskyttelser ved å kopiere Motorolas StarTAC mobiltelefon. Som i saken mot Ericsson har Qualcomm på sin side saksøkt Motorola.

CDMA, som står i sentrum for sakene, har sin hardeste rival i det europeiske digitale systemet GSM (Global System for Mobile Communication), som er valgt som mobilstandard i de fleste andre land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.