QuarkXpress 5.0 ennå ikke for Mac OS X

QuarkXpress har vært den viktigste grunnen til Macs popularitet blant grafikere. Men den nye versjon 5.0 må kjøres i OS Xs begrensede "klassiske" modus.

Quark Inc har nettopp oppgradert det profesjonelle sideombrekkingsverktøyet QuarkXpress til versjon 5.0. Men ti måneder etter lanseringen av Mac OS X, er dette nøkkelproduktet for grafisk bransje ennå tilrettelagt for å dra nytte av nyvinningene i Apples nye operativsystem. Det betyr at Quark må kjøres i systemets "klassiske" modus, det vil si der det emulerer sine tidligere versjoner.

Quark lover at verktøyet skal komme i en OS X-utgave, men kan ikke oppgi noen dato.

En rask gjennomgang av typiske grafikkpakker viser at også rivalen Adobe må karakteriseres som treg til å sørge for at kundene kan dra nytte av OS Xs avanserte egenskaper. OS X-utgaven av InDesign 2.0, etterfølgeren til PageMaker og Quarks fremste utfordrer, ble først lansert for noen dager siden. Adobes bildehåndterer Photoshop, det andre store grafikerverktøyet ved siden av Quark, vil først gjøres OS X-kompatibel i løpet av andre kvartal i år. På sitt nettsted gjennomgår Adobe noen av de problemene som kan oppstå hvis man bruker Photoshop 6 i "klassisk" modus under OS X. Tegneprogrammet Illustrator er derimot OS X-kompatibel.

Hos Macromedia er Freehand 10 klargjort for OS X, men ikke andre viktige verktøy.

Den evige outsideren Corel har derimot vært svært frampå. Ikke bare er pakken Graphics Suite 10 - med blant annet CorelDraw og PhotoPaint - klargjort for OS X, det samme gjelder tilleggsverktøy som Painter 7, KnockOut 2 og Kai's Power Tools.

Frivareentusiaster kan glede seg over at "The GIMP" - formelt kjent som Gnu Image Manipulation Program - er tilgjengelig i en OS X-versjon fra MacGIMP.com siden august i fjor. Prisen er 25 dollar.

Til toppen