QuickTime 3 klar på nett

Apple slapp mandag seneste utgave av sin multimediaplattform for digital video og lyd - QuickTime 3. Blant nyhetene finner man nye komprimeringsmetoder og avspillingsmuligheter for en rekke nye filformater.

QuickTime 3.0 består av 4 deler, et sett med grunnleggende multimediaprogramvare, en Internett-plug-in og to applikasjoner for å vise fram det digitale innholdet, MoviePlayer og PictureViewer.

Blant nyhetene finner man ny komprimeringsteknologi fra Sorenson Vision, QDesign og QualComm, integrasjon av virtuell virkelighet, samt støtte for over 150 videoeffekter og overganger godkjent av SMPTE (Society of Motion Picture & Television Engineers). Det er også inkludert et Sound Canvas lydsett fra Roland som tilbyr over 200 MIDI-kompatible lyder og instrumenter.

Det tilbys også sanntids streaming av digitalt innhold over Internett, noe som gjør at Internett-brukere kan spille av QuickTime-filmer fra nettet uten å måtte vente på at hele filen skal hentes ned til brukerens maskin.

Tim Scaaff, Apples direktør for QuickTime utvikling, sier til Newsbytes at de nye komprimeringsteknologiene som nå er inkludert gjør at man nå kan få plass til 2 til 3 musikkvideoer av full lengde på en vanlig 1,44 MB diskett.

Han forteller også at man ved en overføringshastighet på 28,8 Kbps kan få en lydkvalitet tilsvarende FM-radio, men 56 Kbps holder til en lydkvalitet som ligger nær opptil CD-kvalitet.

Mens QuickTime 3 kan hentes ned gratis fra Apples nettsted, koster QuickTime 3 Pro 29,99 dollar i USA. Den profesjonelle utgaven skal i tillegg til egenskapene standardutgaven er utstyrt med, også ha forbedrede avspillingsmuligheter, samt muligheter for fullskjerm video, digitale redigeringsmuligheter av lyd og video, samt muligheter for å lagre digitale stillbilder i en rekke formater, inkluder JPEG og BMP.

Man kan ved hjelp av Pro-utgaven også forberede og komprimere innhold beregnet for streaming på Internett.

I løpet av våren vil QuickTime 3 også bli oversatt til andre språk enn engelsk.

QuickTime ble første gang lansert for Macintosh i 1991 og kunne den gang tilby et flimrende bilde på størrelse med et frimerke. Etter den tid har programmet kommet i Windows-utgave, og avspillingskvaliteten er betydelig forbedret. Faktisk har den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO valgt QuickTimes filformat som grunnlaget for den kommende MPEG-4 Intermedia standarden.

Til toppen