Rå sex ga ebok-gjennombrudd

Slår alle rekorder.

Rå sex ga ebok-gjennombrudd
Romanserien Fifty Shades of Grey har blitt en enorm suksess i bokmarkedet. Men bokens norske utgivelse kan stå som et vannskille i ebokens utbredelse. Den står alene for mer enn halvparten av Gyldendals totale ebok-salg i år. Bilde: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Triologien Fifty Shades of Grey har blitt en enorm boksuksess. Mens kritikere har slaktet bøkene har leserne flokket seg til historien til om den 22 år gamle studenten Anas seksuelle eventyr.

Bøkene har skapt mye debatt, også i Norge, på grunn av sine rå sexskildringer.

Interessant nok har boken blitt et vannskille for ebokens utbredelse. Det er også tilfellet i Norge. Her har boken knust alle ebok-rekorder, forteller Einar Ibenholt til digi.no. Han er forlagsdirektør i Gyldendal Litteratur og ansvarlig for den norske utgivelsen.

–Svært høyt

digi.no er kjent med at prosentandelen eboksalg kontra papirsalg (ikke opplaget men det som faktisk er solgt) er tosifret.

– De siste tallene vi har viste at over halvparten av forlagets totale eboksalg så langt i år utgjøres av denne boka, og at forholdet mellom den elektroniske utgaven og papir-utgaven ligger på et nivå vi aldri har sett før. Det er svært høyt, sier Ibenholt kan ikke som ikke kan fortelle hvor mange eksemplarer de har solgt så langt.

Boken er imidlertid allerede en bestselger, også i Norge. Globalt har den solgt 40 millioner eksemplarer mens den i suste rett inn på bestselgerlisten i Norge straks etter lansering.

– Vi regner med at forholdstallet mellom eboken og papirboken vil endres i papirets favør, men det er ikke sikkert, sier forlagsdirektøren som omtaler bokens elektroniske suksess som et vannskille for e-bøker i Norge.

Den første boken i triologien "Fifty Shades of Grey" har blitt en suksess som ebok i Norge.
Den første boken i triologien "Fifty Shades of Grey" har blitt en suksess som ebok i Norge. Bilde: Gyldendal Norsk Forlag

Elektronisk debut

Det hører med til historien at boken var først tilgjengelig utelukkende i elektronisk format de første 14 dagene før papirbøkene ble tilgjengelig i bokhandelen. Det er første Gyldendal har lagt ut boken elektronisk før papir. Men Ibenholt trekker også frem bokhandelkjeden Ark sin storsatsning på ebøker før sommeren.

– Ark klarte da å etablere en infrastruktur og vi har sett en kraftig økning i det totale ebok-markedet fra slutten av mai. Det har vært en dobling nesten hver måned, sier forlagsdirektøren.

Liten prisforskjell

Han forteller at denne tittelen også har vært med å brekke opp markedet for nye lesegrupper, som kanskje for første gang forsøker å lese bøker i elektronisk format. Dessuten er ikke bøkene spesielt lavere priset i det elektroniske formatet. På nettbokhandelen til Ark koster eboken 199 kroner, nedsatt fra 227 kroner. Papirutgaven koster opprinnelig 249 kroner mens den er nedsatt samme sted til 218 kroner.

Det er også verd å merke seg at man betaler full moms på en ebok, mens en papirbok er fritatt for moms.

Indrefilet

Gyldendal vet ikke noe om hvem som har lastet ned boken, men det er på det rene at serien har truffet svært godt blant kvinnelige lesere, og i grupper som leser svært masse. Med andre ord: indrefileten i bokmarkedet.

At det nettopp er erotisk tittel som fører til kraftig elektronisk etterspørsel er kanskje ikke så rart. En ebok slipper man som kjent å ha i bokhyllen og ingen ser hva du leser på lesebrettet.

Spørsmålet norsk forlagsbransje da stiller seg er hvordan denne viktige kundegruppen liker ebok-formatet.

    Les også: