TELEKOM

Rå ytelse i Netcoms nye 4G-nett

Åpner med flere hundre basestasjoner, snart dekkes hele Oslo.

14. des. 2009 - 14:50

AKER BRYGGE/LATTER (digi.no): Netcom ble landets første til å lansere Turbo-3G med en overføringskapasitet på 3,6 megabit i sekundet i 2007. Den gangen lanserte de med kun 11 basestasjoner. Med så få lanseringsklare baser, var Turbo 3G-lanseringen nærmest symbolsk.

Dagens åpning av 4G-mobilnettet, det aller første kommersielle LTE-nettet i verden, var det derimot langt mer schwung over.

Netcom oppgir 100 Mbit/sekundet som den teoretiske maksimale nedlastingsfarten. I praksis vil du få mellom 10-20 Mbit, eller enkelt og greit ti ganger raskere enn med dagens 3G-forbindelser.

Rundt 30 pressefolk og filmteam fra NRK ble vitne til en imponerende hastighet i det nye mobilnettet.

I en live demo oppnådde de mellom 84-90 megabit/sekundet i ren nedlastingshastighet og rundt 30-37 megabit/s for opplasting.

- Streaming av HD-video fra Youtube går helt sømløst i 4G-nettet, både sa og demonstrerte Netcoms produktsjef Vegard Kjenner til pressekorpset i Klubbscenen på Latter.

VG Netts forside, kjent for å være relativt tunglastet, ble hentet ned på ett fattig sekund. En mp3-låt ble nedlastet like raskt.

- Opplastingshastigheten i nettet er på 50 Mbit/sekundet rent teoretisk. Brukerne kan forvente mellom 5-10 Mbit opplevd uthastighet, fortalte Kjenner.

Med slike hastigheter vil man raskt overskride mobilselskapenes begrensninger på hvor mye data du får laste før de struper linjen.

Det blir heldigvis fri nedlasting, uten noen månedlige begrensninger i LTE-nettet, men det er bare inntil videre. Netcom vil se an om de må innføre en maksgrense senere.

Også responstiden i nettverket ble fremhevet som en viktig egenskap under demonstrasjonen. Dette er et viktig parameter for mange brukere, men kanskje særlig for online-spillere.

- Responstiden på LTE tilsvarer det du får med ADSL-fastlinje.

Fungerende produktdirektør Vegard Kjenner i Netcom <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Fungerende produktdirektør Vegard Kjenner i Netcom Bilde: Marius Jørgenrud

Prisen for dette? Det blir 699 kroner i måneden. Modemet tilbys for 1 krone. Netcom starter med et åpningstilbud der de spanderer de første månedene, til og med ut første kvartal 2010. Abonnementet har en bindingstid på 12 måneder.

- Vi gir også 30 dagers pengene tilbake-garanti. Hvis du ikke er fornøyd kan du levere og få pengene tilbake. Så sikre er vi på dette produktet, sa Baumann.

God dekning i Oslo

Allerede på lanseringsdatoen er to tredeler av Oslo dekket av LTE-nettet til Netcom. Resten av hovedstaden skal være ferdig utbygd i første kvartal 2010.

- Det som mangler er fiberutrulling fra våre underleverandører. Basestasjonene står allerede klare, sier Netcom.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

I løpet av dagen skal dekningskartet på Netcoms nettsider være oppdatert med opplysninger også om 4G-nettet.

Flere hundre basestasjoner

LTE-basestasjonene har en rekkevidde på over én mil med fri sikt, ifølge selskapet. For å rekke gjennom husvegger og andre hindringer må stasjonene imidlertid stå langt nærmere, og Netcom bekrefter under åpningen at de har satt antennene svært tett.

Netcom ønsket ikke å fortelle akkurat hvor mange basestasjoner de har satt opp med LTE-støtte.

Men så spurte vi en hyggelig kineser fra utstyrsleverandører Huawei, som også var til stede.

Huawei-representanten viste seg å være en av teknikerne som faktisk har testet installasjonene med LTE i Norge.

Test-tekniker fra kinesiske Huawei forteller at Netcom nå har 200 LTE-basestasjoner i Oslo. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Test-tekniker fra kinesiske Huawei forteller at Netcom nå har 200 LTE-basestasjoner i Oslo. Bilde: Marius Jørgenrud

Han sier til digi.no at de foreløpig har satt opp 200 basestasjoner med 4G for Netcom i Oslo-området.

4G-modement som Netcom skal tilby vil i første omgang ikke støtte de andre mobilnettene. Dette har teleselskapet løst ved at de pakker med vanlig 3G-modem i samme slengen.

- Allerede i andre kvartal 2010 kommer multi-modem som støtter alle netttene. Bytte av modem tilbys da gratis, fortalte Netcom.

- Raskere enn i Sverige

Netcoms eierselskap TeliaSonera åpnet i dag også et tilsvarende LTE-mobilnett i Stockholm. Dermed deler Norge og Sverige æren av å være først med denne teknologien i kommersiell drift i hele verden.

- Vi kaller dette døpt løp med svenskene, sier Netcoms fungerende produktdirektør Vegard Kjenner til digi.no.

Han er i midlertid sikker på at de i Norge ligger et hestehode foran det svenske nettet.

- I Sverige benytter de en annen utstyrsleverandør, men også der vil de etter hvert oppnå «våre hastigheter». Men foreløpig er vi raskere, hevder Kjenner.

Flere byer i Norge

Oslo er som nevnt nærmest ferdig utbygd. Under dagens lansering avslørte Netcom at de nå skal rulle ut 4G også i de andre store norske byene. Trondheim, Bergen og Stavanger skal få LTE-nettverk levert av Netcom i løpet av 2010.

- Investeringene våre øker faktisk med 50 prosent til neste år, sammenlignet med i år. Utbyggingen går veldig raskt, lover Netcom-sjefen.

Foreløpig er LTE kun et mobilt bredbåndsprodukt. Det er ikke et taleprodukt, selv om det på sikt trolig vil dukke opp også mobiltelefoner som støtter teknologien. Netcom-sjefen sa det neppe ville skje før om et par års tid.

Modem-tørke

Foreløpig er det få 4G-modem å oppdrive. Ifølge Netcom har de kun fått noen hundre enheter fra Samsung.

Det kan med andre ord bli rift om den første leveransen. Men allerede i januar skal de motta en større forsendelse av modem.

(Samtlige pressefolk mottok hvert sitt 4G-modem, 3G-modem og seks måneders prøveabonnement på lanseringen. Vi kommer tilbake med erfaringene våre straks vi har fått testet utstyret.)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.