Råbillige skjermer, 19 tommer overtar

Prisen på flatskjermer har falt fortere enn bransjen trodde var mulig. Raset ventes å fortsette.

Prisen på flatskjermer har falt fortere enn bransjen trodde var mulig. Raset ventes å fortsette.

For seks måneder siden kom de første 19-tommers skjermene til under 4000 kroner, etter et brutalt prisfall. Omtrent samtidig brøt 17-tommerne gjennom 3000-kroners grensen. Det ville ta tid før nesten tusenkronersgrense ble brutt, mente Ole Morten Hystad Larsen, norgessjefen i Samsung Infosys.

– Det var dobbelt så dyrt for et år siden. Jeg har sett reklamer for 17-tommersskjermer til 2890 kroner. Den dagen 17-tommere koster 1990 blir de allemannseie, men det skjer ikke i år, kanskje om et år, sa Larsen til IT-bransjen i et intervju i fjor høst.

NECs representant i Norge mente i samme artikkel at Larsen overdrev prisfallet, men seks måneder senere er 2000-kronersgrensen grundig passert for 17-tommere, og 3000-kroner for en 19-tommer er 300 kroner mer enn den billigste skjermen hos den norske delen av databutikken.com.

Prisnedgangen har hatt stort innvirkning på kjøpsatferden. Itegra selger mest 19-tommere nå.

– Salgsvolumet flytter seg over fra 17 til 19-tommere. Det er særlig skjermer under 3000 kroner det går mye av, sier Stian Bjerknes, produktansvarlig skjerm og projektor i distributøren Itegra.

Han mener overgangen til 19-tommere har skjedd de siste tre-fire månedene. Det bekrefter Håkon Salvesen, avdelingsleder for innkjøp i Hattelco.

– Det er fortsatt en liten overvekt på 17-tommere, men i mars var rundt 45 prosent av salget 19-tommere, og tallet er enda høyere for nettbutikkene blant kundene våre, sier han.

Det overraskende er hvor fort overgangen har kommet. I november var 20 prosent av salget 19-tommere, og i januar 21 prosent. I løpet av to måneder er andelen altså mer enn doblet til 45 prosent.

Prisene har falt fort, og kommer til å fortsette å falle, det er lite som tyder på at de vil gå opp, mener Salvesen. Men det er ingen vits i å sitte og vente på et enda bedre kjøp.

– Nei, slik er bransjen. Skal du vente på det beste kjøpet er du fort pensjonist før du er i gang, sier han.

For tiden er har Databutikken den billigste 19-tommeren, en LG til 2698 kroner, og slår dermed den nest billigste skjermen med en krone. Den billigste 17-tommeren selger Komplett, som med 1.795 kroner for en Samtron-skjerm, slår nærmeste konkurrent med to kroner.

Enkelte aktører har signalisert at prisene kan komme til å stige, men det store flertallet av signaler tyder på fortsatt nedgang. Gartner skrev nylig en analyse som varlet fortsatt nedgang, og analysebyrået Displaysearch hevder i en fersk analyse at produksjonskostnadene for LCD-paneler vil falle med ytterligere 62 prosent frem mot 2008.

Panelprodusentene tjener for tiden svært dårlig med penger, så hvis de kan, vil de nok beholde noe av denne besparelsen selv. Men dette er nok en indikasjon på at utviklingen vil fortsette mot større og billigere skjermer.

Til toppen