Rackserver med egen serviceprosessor

IBM erstatter sin Netfinity rackserver med xSeries 330. Nyheten i en U høyde har egen serviceprosessor og et nytt kablingssystem som sparer 100.000 kroner per rack.

IBM erstatter sin Netfinity rackserver med xSeries 330. Nyheten i en U høyde har egen serviceprosessor og et nytt kablingssystem som sparer 100.000 kroner per rack.

Den nye maskinen følger mønsteret som er etablert for rackservere på 1 U. Det er doble Pentium III-prosessorer, denne gangen i frekvenser fra 800 MHz til 1 GHz. Det er også doble disker, denne gangen av typen som kan tas ut mens maskinen er i drift. Enheten kan ta opptil 4 GB minne med 133 MHz Front Side Bus, og det er to tilgjengelige PCI-spor. Prisen per enhet starter på 4400 amerikanske dollar, tilsvarende antakelig et sted rundt 45.000 kroner. Maskinene blir tilgjengelige i løpet av måneden.

Forbedringene i forhold til den eksisterende Netfinity 4000R - egentlig et produkt fra Network Engines mens x330 er et IBM-design - gjelder mer enn bare prosessor, disker og minne. IBM presenterer et nytt kablingssystem som reduserer kostnadene for en fullt utrustet 42 servers rack med om lag 100.000 kroner. Kablingssystemet C2T gjør det mulig å betjene alle servere med samme skjerm, mus og tastatur, uten å utstyre racken med seks KVM-svitsjer ("keyboard, video, mouse") og masse kabling i bakkant. I stedet nyttes en egen kabel som kobler maskinene til hverandre, og derfra til felles skjerm, tastatur og mus.

Videre forbedringer er knyttet til drift. IBM utstyrer hver server med en Advanced Service Processor på systemkortet. Systemet gjør det mulig å drifte hele rack-en gjennom bare én tilkopling. Det bidrar til ytterligere besparinger i form av mindre behov for utstyr, og flere ledige PCI-spor. Denne teknologien vil over tid bli felles for eServere i seriene i (tidligere AS/400) og z (tidligere S/390).

Et eget system varsler feil som kan være i ferd med å utvikle seg: Alle sentrale komponenter har såkalt "Predictive Failure Analysis". Skulle noe likevel svikte, kommer en annen nyhet inn: LightPath-diagnose. Det betyr at defekte komponenter "opplyses" selv om serveren er strømløs.

Servere i U-høyde er i ferd med å bli standardvare. IBMs nye produkt konkurrerer mot tilbud fra blant andre Sun, Compaq og Fujitsu Siemens.


Til toppen