BEDRIFTSTEKNOLOGI

Radbrakk tjeneste

Dette skjedde da tre hackaton-lag tok for seg et selvhjelps-program.

Teamleder Asgeir Hoem (venstre), Tommy Vitikka, Jan Ole Skotterud, Torgeir Ous og Espen Bay Fevolden sitter dypt konsentrert om sitt forslag.
Teamleder Asgeir Hoem (venstre), Tommy Vitikka, Jan Ole Skotterud, Torgeir Ous og Espen Bay Fevolden sitter dypt konsentrert om sitt forslag. Bilde: Karen Dolva
15. mars 2013 - 12:16

FORSKNINGSPARKEN (digi.no): Forrige helg arrangerte StartupLab, støttet av mobiloperatøren Dipper, digi.no og programvareselskapet ChangeTech, et såkalt hackaton for studenter ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

18 programmerere ble fordelt på tre lag, under ledelse av hver sin lagleder. Alle fikk den samme oppgaven: Ta selvutviklings-programmet «Vær ditt beste» (som du finner i sin opprinnelige form på denne siden) og som er utarbeidet av det norske teknologifirmaet ChangeTech og gjør hva dere vil. Men: «Det overordnede målet er at brukeren skal oppleve at han eller hun interagerer med en «ekspert» som man forholder seg til i sanntid, og som «ser» brukeren som individ.»

Vilde Fjeldstad (til venstre), Asbjørn Voie, og teamleder Geir Engdal og Sigmund Hansen sjekker løsningen med 3D-briller. <i>Bilde: Stian Petlund</i>
Vilde Fjeldstad (til venstre), Asbjørn Voie, og teamleder Geir Engdal og Sigmund Hansen sjekker løsningen med 3D-briller. Bilde: Stian Petlund

Altså ingen lett oppgave. En jury, bestående av sjefen for ChangeTech, redaktøren i digi.no (som skriver denne artikkelen) og StartupLabs Alexander Woxen skulle finne en verdig vinner. Mer om det etterpå.

Denne formen for produktutvikling har bredt om seg. Det begynte (selvsagt) i USA og bredte om seg i forbindelse med dotcom-boomen i USA ved årtusenskiftet. Venturekapitalisert og teknologibedrifter fant ut at å få et team med flinke programmerere, gode designere og prosjektledere til å jobbe intensivt sammen over en kort periode så kunne det skje store ting.

Teamleder Asgeir Hoem (venstre), Tommy Vitikka, Jan Ole Skotterud, Torgeir Ous og Espen Bay Fevolden sitter dypt konsentrert om sitt forslag. <i>Bilde: Karen Dolva</i>
Teamleder Asgeir Hoem (venstre), Tommy Vitikka, Jan Ole Skotterud, Torgeir Ous og Espen Bay Fevolden sitter dypt konsentrert om sitt forslag. Bilde: Karen Dolva

I Facebook er hackatons et innarbeidet begrep. Her feiret man blant annet børsnoteringen med å kjøre et helge-hackaton for alle ansatte. Det samme gjøres også jevnlig i bedrifter som Google og Yahoo.

– Dette er en ny måte for bedrifter både å komme i kontakt med nye talenter på, men også drive eksperimentell utvikling, forteller Alexander Woxen. Han leder StartupLab, en inkubator for oppstartsbedrifter innen teknologisektoren. Det var i deres lokaler og med deres fasiliteter hackatonet ble arrangert.

– For bedrifter er dette en kjempemulighet. Man får svært gode unge programmerere, under ledelse av svært erfarne, til å hakke løs på hvordan tjenester fungerer. Man får sett det med helt nye øyne, og det kan virkelig tilføre verdi, sier Woxen til digi.no.

Farrukh Manzoor (med ryggen til) Halfdan Bechmann, Martine R. Leonardsen, Halvard Eggen og Marius Aabel tester og tester. <i>Bilde: Karen Dolva</i>
Farrukh Manzoor (med ryggen til) Halfdan Bechmann, Martine R. Leonardsen, Halvard Eggen og Marius Aabel tester og tester. Bilde: Karen Dolva

Da digi.no besøkte hackatonet søndag ettermiddag var alle i en travel innspurt for det ferdige arbeidet skulle leveres. De tre lagene, som alle var ledet av erfarne utviklere, jobbet til det siste sekundet med å få sine applikasjoner ferdige og klar til å presenteres til dommerpanelet.

På en slik seanse, som strekker seg over rundt 48 timer, blir man ikke klar med alt og løsningene er langt fra perfekte. Men arbeidet til de tre gruppene som jobbet seg gjennom selvhjelpsprogrammet «Vær ditt beste» løste alle oppgavene – på sine tre helt spesielle måter: Alle tilpasset smarttelefoner og bygget i HTML5.

Det første laget, som var ledet av Marius Aabel med bakgrunn fra utviklingsselskapet Refero og Funcom, skrudde ned hele opplevelsen i det eksisterende programmet til å bli en chat-funksjon som ligner mye på det vi kjenner fra iMessage. Du kan selv sjekke ut tjenesten her. Dette ble for øvrig vinneren av hele konkurransen.

Patrick Skevik (til venstre), Sigmund Hansen og Stian Petlund på &quot;Team Engdal&quot; koder for harde livet. <i>Bilde: Karen Dolva</i>
Patrick Skevik (til venstre), Sigmund Hansen og Stian Petlund på "Team Engdal" koder for harde livet. Bilde: Karen Dolva

Teamet rundt utvikler Geir Engdahl, som har bakgrunn fra Google og som har startet opp SkyLib, valgte en dramatisk annen tilnærmingsmåte. De tok høy risiko og laget en navigasjonsmatrise som lå fjernt fra det opprinnelige utgangspunktet – men med stort potensial. Du kan selv sjekke resultatet her.

Det tredje laget, ledet av Asgeir Hoem fra Stay.com, leverte en svært brukervennlig og lekker app som pakket inn hele selvhjelpsprogrammet i en svært enkel og brukervennlig innpakning. Nyskjerrig? Sjekk appen her!

Harald Schjelderup-Lund, adm. direktør i selskapet som gav oppgaven, inviterte spontant alle lagene til å presentere sine løsninger for sitt team «så raskt som mulig».

– Dette skal vi gjøre mer av, kunngjorde Woxen etter at dommen var falt, og alle konseptene hadde fått sine kommentarer fra dommerpanelet.

StartupLabs Karen Dolva var den som sørget for at alt gikk som det skulle under hackatonet - kanskje den viktigste jobben. Bildet er tatt fra salen hvor deltagerne presenterte sine løsninger.
StartupLabs Karen Dolva var den som sørget for at alt gikk som det skulle under hackatonet - kanskje den viktigste jobben. Bildet er tatt fra salen hvor deltagerne presenterte sine løsninger.

Det mest spennende som skjedde var kanskje ikke selve løsningene som kom ut – men hvordan en etablert tjeneste ble endret ved at tre lag, med ulike innfallsvinkler, forsøkte å dekonstruere tjenesten og bygge noe helt nytt med delene.

Men det er tydeligvis en sjanse å ta. ChangeTech, som tok utfordringen denne gangen og la sitt program i hendene på de 18 «hackerne», kom i stedet for et stort programvareselskap som trakk seg i siste liten. Woxen tror imidlertid at hackatons vil være en viktig måte teknologibedrifter får testet mulige programmerere, utfordre eksisterende tjenester eller rett og slett finne på noe helt nytt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra