Radikal sensur i Tyskland

Den tyske påtalemakten tar i bruk radikale midler for å kontrollere Internett. Nå er en kvinnelig politiker siktet for å ha lenket seg til et nettsted.

Den tyske påtalemakten tar i bruk radikale midler for å kontrollere Internett. Nå er en kvinnelig politiker siktet for å ha lenket seg til et nettsted.

Den ustoppelige tyske påtalemakten siktet i forrige uke den venstreradikale PDS-politikeren Angela Marquardt for ulovlig lenking på sine hjemmesider. Lenken som fikk den tyske statsadvokaten til å se rødt, gikk til det venstreorienterte magasinet Radikal.

- De som skriver de ulovlige artiklene i Radikal er ikke identifisert, men Marquardt er medskyldig ved å ha hjulpet lovbryterne. Ytringsfriheten kan ikke strekkes så langt, sa pressetalsmann Rüdiger Reiff i den tyske påtalemakten i en kommentar til siktelsen.

Magasinet Radikal ble opprinnelig forbudt i Tyskland for tolv år siden, etter at det hadde hadde publisert en rekke oppfordringer til å styrte den tyske regjeringen.

I september i fjor truet tyske påtalemyndigheter landets internettleverandører med å straffeforfølge alle som åpnet serverplass for Radikal. Som en konsekvens av dette ble magasinet flyttet til XS4All-serveren i Nederland, der den tyske påtalemakten ikke har myndighet til å straffeforfølge internettleverandøren.

- Selv om Radikal ikke er ulovlig i Nederland, er det ulovlig å lenke til magasinet fra Tyskland, mente Reiff.

Det spørs likevel om de tyske myndighetene lykkes i sin kamp mot Radikal. Etter trusselen om straffeforfølgelse i september i fjor, har nettbrukere med sympati for magasinet gitt det plass på et titalls speilservere over hele verden.

Til toppen