RESULTATERFINANS

Raider Netflix

Milliardær gambler på oppkjøp.

Den legendariske amerikanske milliardæren Carl Ichan har sikret seg 10 prosent av Netflix. Dermed er det store sjanser for at selskapet blir solgt innen kort tid.
Den legendariske amerikanske milliardæren Carl Ichan har sikret seg 10 prosent av Netflix. Dermed er det store sjanser for at selskapet blir solgt innen kort tid. Bilde: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
1. nov. 2012 - 08:36

Fredag steg aksjekursen til film-strømmingsgiganten Netflix kraftig på børsen i New York, noe som skapte spekulasjoner om et eventuelt oppkjøp. En het kandidat i så måte er Microsoft, som har både motiv og anledning til å kjøpe opp selskapet.

Men den som fikk aksjekursen i selskapet til å stige er den legendariske og kontroversielle amerikanske investoren og milliardæren Carl Icahn.

Raider

Ifølge Bloomberg News har Ichan sikret seg 10 prosent av aksjene i Netflix. Den 76 år gamle investoren har investert 168,9 millioner dollar, eller drøye 1 milliarder kroner, den siste tiden. Ichan gjorde seg bemerket med spektakulære oppkjøp av selskaper på 80-tallet. Da var strategien å lånefinansiere oppkjøp av selskap for så å dele selskapene opp og selge dem stykkevis og delt. Med stor gevinst, selvsagt.

Ichan er heller ikke helt ukjent med nettselskaper. Han har tidligere forsøkt å få Microsoft til å kjøpe Yahoo etter at han kjøpte seg opp i nettselskapet.

Venter oppkjøp

Til Bloomberg TV forteller investoren at ingen har en bedre plattform enn Netflix og at det vil komme konsolideringer i dette markedet. Altså at Netflix blir kjøpt opp av en aktør som for eksempel Microsoft, Amazon eller Google. Ichan nevner også teleselskapet Verizon som en mulig kjøper av selskapet.

– Det er svært mange mulige kombinasjoner, så jeg tror dette vil skje, sier Ichan til Bloomberg TV.

Kraftig oppgang

Nyheten om at Ichan har kommet tungt inn på eiersiden, og ganske sikkert vil begynne å jobbe for at selskapet blir solgt, førte til en kraftig oppgang for Netflix-aksjene onsdag.

Netflix er i dag det overlegent største film-strømmingsselskapet i det amerikanske markedet med 25 millioner amerikanske abonnenter og fem millioner brukere i resten av verden. For to uker siden lanserte selskapet sin tjeneste i det norske og nordiske markedet.

Store utfordringer

Men veddemålet på Netflix er ikke helt uten risiko. Da selskapet presenterte resultater for tredje kvartal falt aksjekursen kraftig ettersom markedet var skuffet over brukerveksten. Størstedelen av inntektene kommer nemlig fra tradisjonelt DVD-utleie via post i USA, et område som faller kraftig. Samtidig koster den internasjonale ekspansjonen selskapet dyrt.

Selskapet er forpliktet å betale til sammen 5 milliarder dollar til rettighetshavere, hvorav 2,1 milliarder forfaller til betaling allerede neste år. Det er disse forpliktelsene som kan gjøre det vanskelig for noen å kjøpe opp selskapet, og som gjør at det haster for dem å bygge en stor brukermasse av abonnenter.

Men med Ichans inntreden er sjansen stor for at Netflix ikke vil være et selvstendig selskap i årene som kommer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.