BEDRIFTSTEKNOLOGI

Raka fant - åpner satellittsystem

Satellittelefontjenesten Globalstar trenger 900 millioner dollar for å overleve det første året i drift. Men selskapets optimisme er like høy som banene satellittene følger: Globalstar regner med å gå i balanse allerede i første driftsår, og planlegger for tre millioner kunder i løpet av år 2002.

Frode Eriksen
26. feb. 1999 - 12:37

Investorer og banker har lagt 3,26 milliarder dollar på bordet til bruk for investeringer i Globalstars infrastruktur og bakkestasjoner, men selskapet trenger ytterligere kapital for å kunne holde hjulene i gang det første driftsåret.

Det planlegges en emisjon på 350 millioner dollar, og hovedaksjonær Loral Space & Communications Ltd., som eier 42

prosent av Globalstar, vil hente ytterligere 575 millioner dollar i markedet.

Frank Guinard, som leder Globalstars europeiske virksomhet, sier at målet er mellom 40 og 42 operative satellitter i oktober, til tross for at selskapet mistet 12 satellitter under en mislykket oppskyting i fjor høst (se peker til relatert artikkel i margen til høyre). Denne ulykken utsatte starten fra sommeren til oktober, og er beregnet å koste selskapet 700 millioner dollar. Selve satellittene, til 15 millioner dollar stykket, ble dekket av selskapets forsikring og ga ikke direkte tap.

Selskapets mål er fremdeles 48 satellitter i bane rundt jorden for også ha tilstrekkelig med reservesatellitter.

Tjenestene skal lanseres aktivt i de områdene selskapet mener en finner størst muligheter for kunder og inntekter; Nord-Amerika, Latin-Amerika og Europa.

Ulike distributører skal markedsføre og selge Globalstar. Italienske Elsacom har rettighetene for Sentral-Europa og Skandinavia, franske Tesam (France Telecom eier 51 prosent, Alcatel 49 prosent) har rettighetene for Frankrike og Belgia, samt Latin-Amerika, mens britiske Vodafone har rettighetene for Storbritannia, Sør-Afrika, Hellas og Australia. Enkelte hull, som flere land i Afrika, skal dekkes innen oktober.

Globalstar beregner at det potensielle makedet for satellittelefoni ligger rundt 30 millioner brukere, der hovedkonkurrentene er identifisert som Iridium og ICO, men Guinard sier at de tre aktørene til sammen vil dekke 50 prosent av markedet og leve side om side.

Globalstar har inngått samarbeidsavtaler med en rekke teleselskap for leveranser av terminaler og utstyr og blant disse er Qualcomm, Alcatel, Ericsson, Daimler-Benz, Hyundai og Loral Space & Communications.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra