Ralph Nader i felttog mot Microsoft

Den kjente forbrukeradvokaten Ralph Nader arrangerer en forbrukerkonferanse mot Microsoft i USAs hovedstad 13. og 14. november i år. Bill Gates og Al Gore er invitert til å delta. Netscape og Sun sender hhv Scott McNealy og Roberta Katz.

Dagen før lanseringen av Microsofts nettleser Internet Explorer 4.0 (IE) gikk Naders organisasjon CPOT (Consumer Project on Technology) ut med kraftig kritikk. I et brev til USAs justisdepartement slo CPOT fast at "Microsoft skulle ikke få lov til å drive Netscape og andre produkter ut av markedet ved å tilby IE gratis. Microsoft skulle ikke få lov til å bunte IE med sitt operativsystem eller integrere IE med operativsystemet på måter som andre selskaper ikke har adgang til."

Kritikken som skal fram på konferansen i midten av november går dypere enn dette. Hele Microsofts praksis og strategi skal diskuteres og dissikeres av noen av selskapets heftigste kritikere og konkurrenter. Observatører begynner å se konturene av et korstog på linje med det Nader førte mot General Motors for snart tretti år siden. Blant deltakerne på Appraising Microsoft Conference (se nettstedet for ytterligere detaljer):

  • Scott McNealy, toppsjef i Sun Microsystems som nettopp har kunngjort rettssak mot Microsoft for brudd på Java-lisensen
  • Gary Reback, advokat i Silicon Valley, har lenge gjort seg kjent gjennom har kritikk av Microsoft. Reback har vært brukt av flere Microsoft-konkurrenter i rettslige forhandlinger
  • Philip Monego fra NetChannel, den argeste konkurrenten til Microsofts nylig oppkjøpte datterselskap WebTV
  • Bryan Sparks fra Caldera, et lite programvareselskap med tidligere Novell-guru og evig Microsoft-hater Ray Noorda på eiersiden, kjent for å ha saksøkt Microsoft for brudd på lisensavtaler

Ifølge Seattle Times skal Nader også prøve å få med mer objektive deltakere, blant andre essayisten Ken Auletta.

I invitasjonsbrevet til Bill Gates hevder Nader at deltakerlisten kunne vært mye lenger, men at det er mange som kvier seg for å kritisere Microsoft offentlig, av frykt for represalier. Dette gjelder ikke bare aktører i IT-bransjen, men også ledere innen reiser, bank og publisering, det vil si områder der Microsoft planlegger utvidelser. Dette er et av de forholdene Nader nå vil rette søkelyset på. Nader sier seg også forundret over hvordan Microsoft stadig reagerer som om selskapet var i en underlegen angrepsposisjon, i stedet for å anerkjenne sin dominerende og toneangivende rolle.

Microsoft-talsmann Mark Murray sier til Seattle Times at han ikke tror Gates vil være til stede på konferansen, som han karakteriserer som en enestående samling av Microsofts kritikere og konkurrenter, og ikke noe ærlig forsøk på å brette ut forbrukerproblemer i forhold til programvareindustrien.

Til toppen