Rambus satser med ny minnetype

Rambus har utviklet en ny minnetype som skal være åtte ganger raskere enn det beste på markedet i dag.

Rambus har utviklet en ny minnetype som skal være åtte ganger raskere enn det beste på markedet i dag.

Rambus ble på slutten av nittitallet kjent for minnetypen RDRAM, som av ulike grunner, blant annet Rambus' kostbare lisensordning, ikke ble noen suksess av betydning. I stedet kom rimeligere minnetyper, som DDR-minne, og fortrengte RDRAM fra massemarkedet.

Rambus er nå i god gang med å utvikle en ny minnetype, XDR DRAM. Når denne kjøres med en klokkehastighet på 3,2 GHz med et grensesnitt på 64 bits, skal den ifølge selskapet kunne levere åtte ganger båndbredden til dagen raskeste minnetyper for PC-systemer.

- Hovedminnesystemene i dagens PC-er har begrenset ytelse på grunn av svakheter i signaleringen og i databussene, sier Laura Stark, en av visepresidentene i Rambus, i en pressemelding.

- Differensiert signalering og Rambus' nye, modulbaserte Dynamic Point-to-Point-oppgraderingsteknologi lar brukerne utnytte kapasiteten til minnesystemene deres uten at det går utover ytelsen, sier hun.

XDR DRAM blokkdiagram

Rambus opplyser at selskapet har definert alle ingrediensene som er nødvendige for å gjøre XDR tilgjengelig som hovedminne i PC-er. Disse ingrediensene inkluderer en rekke ulike XDIMM minnemoduler, XDR DRAM med programmerbar bredde, buffere, koblinger, klokkegeneratorer, samt omfattende retningslinjer og dokumentasjon.

XDR-topologien

XDIMM-modulene skal kunne levere en båndbredde på mellom 12,8 og 25,6 GB/s, noe som ifølge Rambus er fire ganger mer båndvidde med det samme antall pinner og samme formfaktor som DDR2-basert DIMMer.

Systemtopologien knyttet til XDR-minnet lar differensierte punkt-til-punkt-dataforbindelser skalere til hastigheter på flere gigahertz, mens bussbaserte adresse- og kommandosignaler lar minnesystemene støtte fra én til 36 DRAM-enheter.

Rambus planlegger med tiden å doble både bredden på grensesnittet og klokkehastigheten, slik at minnebåndbredden passerer 100 GB/s.

Foreløpig har Samsung, Elpida og Toshiba lisensiert den nye teknologien, i tillegg er det en del som tyder på at Sony vil bruke denne minnetypen i PlayStation III. Rambus håper at XDR-minne skal nå PC-markedet i 2006.

Til toppen