Ranere fjernstyrte PC-en til bankansatt

En svensk bankansatt fikk i siste liten avverget et digitalt ran i millionklassen.

Ranere fjernstyrte PC-en til bankansatt

En svensk bankansatt fikk i siste liten avverget et digitalt ran i millionklassen.

Svenske medier, blant dem Upsala Nya Tidning og TT, forteller i dag om at et digitalt ran på flere millioner kroner ble avverget i en avdeling av Swedbank i lokalsamfunnet Knivsta.

I slutten av august merket en ansatt at muspekeren hans beveget seg på egen hånd.

Han oppdaget at en ukjent elektronisk enhet var festet til undersiden av hans skrivebord, og at det gikk en ledning fra denne boksen til PC-en. Han røsket denne ledningen fri, rett før det avgjørende klikket som skulle overføre et større beløp til en konto i en annen bank.

Politiet i Uppsala vil ikke stadfeste beløpet, men bekrefter at det handler om «ett mycket stort belopp i mångmiljonklassen».

Etterforskningen brakte på det rene at den ukjente boksen var innrettet slik at den kunne koples til PC-er utenfor banken over en trådløs kopling, og at de som hadde kontakt med boksen også kunne fjernstyre PC-en som boksens kabel var koblet til.

Tilfellet settes i samband med at bankens innbruddsalarm flere ganger tidligere hadde slått seg på, uten at det ble gjennomført noe innbrudd.

Grunnen til at saken ble kjent i går, er at politiet mandag pågrep seks menn som de mistenkte for å ha plassert fjernstyringsutstyret i banken, og arresterte enda en mistenkt tirsdag kveld. Ifølge politiet var de i ferd med å forberede et liknende ransforsøk mot en annen bank. De arresterte er i alderen 24 til 63 år.

Fire av de sju arresterte er tidligere dømt for blant annet bedrageri. Ransakinger hjemme hos dem skal ha gitt ytterligere bevismateriale. Hittil skal alle sju stille seg uforstående til anklagene.

Sikkerhetseksperter fra henholdsvis Symantec og F-Secure sier til TT at de ikke kjenner til andre tilfeller der det er montert fysisk fjernstyringsutstyr på skjulte steder inne i ofrenes egne lokaler.

Les mer om saken i henholdsvis Hallands NyheterRekordkupp stoppad i sista sekunden – og Upsala Nya TidningMångmiljonbedrägeri mot Knivstabank nära att lyckas.

Til toppen