Rapport: - For dyrt å bruke WLAN-soner

En tysk rapport forteller at dagens priser for bruk av offentlige WLAN-soner, er for høye for de aller fleste.

En tysk rapport forteller at dagens priser for bruk av offentlige WLAN-soner, er for høye for de aller fleste.

En undersøkelse gjort av tyske Wissenschaftliche Institut für Kommunikationsdienste (WIK), viser at dagens offentlige WLAN-tjenester bare dekker behovene til en liten kundegruppe, men også at det vil bli små eller ingen muligheter til å kunne tjene inn etableringsutgiftene for flertallet av WLAN-sonene.

I begynnelsen av 2004 var det blitt etablert mer enn 13.000 hotspots i USA, 12.000 i Sør-Korea, nesten 3500 i Storbritannia, 1200 i Japan, omtrent 2300 i Tyskland og noen hundre i Norge.

Men bruken er lav, i hvert fall i Tyskland. I gjennomsnitt har hvert av de 2300 aksesspunktene fem brukere om dagen. WIK mener at dette først og fremst skyldes de høye prisene - mellom fem og ti euro i timen.

Forskerne ved WIK tror at den manglende inntjeningen vil føre til betydelig konsolidering i markedet for WLAN-soner det nærmeste årene, samt at hoteller og kafeer etter hvert vil tilby WLAN-tjenester gratis eller til veldig lave priser. Utgiftene vil de kunne tjene inn igjen ved at gjestene tilbringer mer tid i lokalene og dermed vil kunne bruke mer penger på andre tjenester som tilbys.

    Les også:

WIK tror ikke at WLAN-soner vil kunne bli noen stor konkurrent til 3G/UMTS fordi UMTS vil kunne tilby dekning og mobilitet i en helt annen utstrekning enn det som er mulig med WLAN.

En introduksjon til rapporten fra WIK er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen