SIKKERHET

Rapport: Hundretusener av norske arbeidstakere sliter med å mestre viktig datasikkerhet

Flere hundre tusen norske arbeidstakere mener de selv i liten grad greier å skru på en totrinnsbekreftelse, viser en ny rapport fra NorSIS. 

– De vanligste grunnene til at kriminelle får plantet skadevare, som løsepengevirus, er eposter som forsøker å lure mottakeren til å laste ned ondartet innhold i vedlegg eller web-lenker, eller at de tar over ansattes brukerkontoer, såkalt kontokapring, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen
– De vanligste grunnene til at kriminelle får plantet skadevare, som løsepengevirus, er eposter som forsøker å lure mottakeren til å laste ned ondartet innhold i vedlegg eller web-lenker, eller at de tar over ansattes brukerkontoer, såkalt kontokapring, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB
13. jan. 2022 - 10:33

Mellom 7 og 11 prosent av alle de spurte nordmennene over 18 år oppgir ifølge rapporten at de i liten eller svært liten grad mestrer å skru på totrinnsbekreftelse.

De svarer også at de i liten grad sjekker om det er trygt å åpne en epost eller en nettside. Samlet utgjør denne gruppen flere hundre tusen norske arbeidstakere.

– Bare i løpet av de siste ukene har vi sett en rekke større dataangrep mot norske virksomheter. Det er en potensielt stor trussel at så mange ansatte ikke har fått tilstrekkelig kunnskap for å mestre de aller viktigste sikkerhetstiltakene som kan stoppe dette, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

Til tross for den økte risikoen for at norske arbeidsplasser vil bli utsatt for digitale angrep, viser en NorSIS-rapport fra i fjor at andelen nordmenn som har fått organisert opplæring i datasikkerhet, har stått nærmest stille de siste årene.

24 prosent oppgir at de har mottatt opplæring de siste to årene. Andelen er lavest blant kvinner og de over 55 år.

– De kriminelle vil alltid søke den enkleste veien inn til en virksomhets verdier, som for eksempel å utnytte ansattes manglende digitale kompetanse eller for dårlige rutiner, sier Gundersen.

Mange unge mellom 15 og 29 år tror kunstig intelligens vil påvirke fremtidens arbeidsmarked, ifølge NHOs ferske Ung-undersøkelse.
Les også

NHO: En av tre unge er bekymret for utviklingen av kunstig intelligens

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.