JUSS OG SAMFUNN

Rapport kritiserer Schengen-land for manglende data i grenseovervåking

Illustrasjon.
Illustrasjon. Bilde: Colourbox / Børge Sandnes
12. nov. 2019 - 08:37
Les også

Landene i Schengen-området gjør ikke en god nok jobb for å legge inn opplysninger i datasystemene som brukes til grenseovervåking, ifølge ny rapport.

Noen dataopplysninger mangler, noen er ufullstendige, og andre er blitt lagt inn i systemet på feil måte, noe som bidrar til dårlig effektivitet ved grensekontroll, heter det i rapporten fra Revisjonsretten (European Court of Auditors), EUs organ for kontroll av innsamling og anvendelse av EUs midler.

Revisjonsretten slår også fast at over halvparten av grensevaktene i Schengen har latt folk passere grensen uten å slå opp i relevante datasystemer først.

Avvik

Les også

Videre avdekker Revisjonsretten et avvik mellom antall utstedte Schengen-visum og antall visum som er blitt kontrollert, noe som tyder på at kontroll ikke alltid blir utført ved alle grensene.

– Grensevaktenes bruk av opplysninger i IT-systemene er grunnlaget for å bestemme om hvorvidt en person skal slippe inn, men noen ganger får de ikke tilstrekkelig informasjon fra systemet til å fatte en slik beslutning, sier revisor Bettina Jakobsen.

Schengen består av 22 EU-land og fire andre europeiske land, blant dem Norge.

Innen Schengen er det som regel ingen harde grenser. Effektiv overvåking av Schengen-grensen er derfor desto viktigere, både med tanke på innvandringskontroll og kamp mot terrorisme og kriminalitet, slår Revisjonsretten fast i rapporten.

Rapporten er basert på undersøkelser av datasystemer i Finland, Frankrike, Italia, Luxembourg og Polen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.