JUSS OG SAMFUNN

Rapport kritiserer Schengen-land for manglende data i grenseovervåking

Illustrasjon.
Illustrasjon. Bilde: Colourbox / Børge Sandnes
12. nov. 2019 - 08:37
EU vurderer å ta i bruk ny teknologi for å effektivisere grensekontrollen av personer som ikke er innbygger av land i Schengen-området.
Les også

Skal prøve ut løgn­detektorer og virtuelle grensevakter ved innreise til Schengen-området

Landene i Schengen-området gjør ikke en god nok jobb for å legge inn opplysninger i datasystemene som brukes til grenseovervåking, ifølge ny rapport.

Noen dataopplysninger mangler, noen er ufullstendige, og andre er blitt lagt inn i systemet på feil måte, noe som bidrar til dårlig effektivitet ved grensekontroll, heter det i rapporten fra Revisjonsretten (European Court of Auditors), EUs organ for kontroll av innsamling og anvendelse av EUs midler.

Revisjonsretten slår også fast at over halvparten av grensevaktene i Schengen har latt folk passere grensen uten å slå opp i relevante datasystemer først.

Avvik

Illustrasjonsbilde: En grenseoffiser ved George Bush interkontinentale flyplass i Houston instruerer en innkommende passasjer til å bruke flyplassens biometriske scanner. I 2008 ble et nytt system som scannet ti i stedet for to fingre implementert.
Les også

Bilder tatt i USAs grensekontroll stjålet i dataangrep

Videre avdekker Revisjonsretten et avvik mellom antall utstedte Schengen-visum og antall visum som er blitt kontrollert, noe som tyder på at kontroll ikke alltid blir utført ved alle grensene.

– Grensevaktenes bruk av opplysninger i IT-systemene er grunnlaget for å bestemme om hvorvidt en person skal slippe inn, men noen ganger får de ikke tilstrekkelig informasjon fra systemet til å fatte en slik beslutning, sier revisor Bettina Jakobsen.

Schengen består av 22 EU-land og fire andre europeiske land, blant dem Norge.

Innen Schengen er det som regel ingen harde grenser. Effektiv overvåking av Schengen-grensen er derfor desto viktigere, både med tanke på innvandringskontroll og kamp mot terrorisme og kriminalitet, slår Revisjonsretten fast i rapporten.

Rapporten er basert på undersøkelser av datasystemer i Finland, Frankrike, Italia, Luxembourg og Polen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.