BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ras av bærbare PC-er med gigahertz-prosessor

Intel vil mandag lansere sin første mobile prosessor i 1 GHz. HP, Toshiba, Compaq og Dell er blant produsentene som straks vil kunne levere maskinene.

19. mars 2001 - 10:51

Intel lanserer sin 1 GHz Mobile Pentium III mandag, ifølge lekkasjer til en rekke amerikanske medier. To andre nye mobile prosessorer er også ventet: en 900 MHz Pentium III og en 750 MHz Celeron. Forskjellen mellom PIII i 1 GHz og 900 MHz vil være dels pris - henholdsvis 722 dollar og 562 dollar per enhet for bunter på 1.000 stykker - dels psykologisk. Produsentene har signalisert langt større interesse for gigahertz-modellen enn for 900 megahertz-utgaven.

Prosessoren nytter Intels SpeedStep-teknologi til å spare strøm. Det innebærer at klokkefrekvensen settes ned til 700 MHz ved kjøring på batteri, med mindre brukeren implisitt innstiller på 1 GHz.

AMD har ennå ingen mobilprosessor med tilsvarende ytelse. Athlon-prosessoren vil ventelig få en etterkommer i mai, i form av Palomino som ventes å klokkes i 1,4 GHz i sin stasjonære utgave. Men ennå er det ikke klart hvor rask den mobile utgaven av Palomino blir.

Bærbare PC-er med Intels raskeste mobilprosessor vil ha svært avanserte egenskaper, typisk 20 til 30 GB disk, kraftig grafikk, minst 128 MB minne, samt DVD-spiller og 15 tommers skjerm. Disse veier rundt 2,5 kilogram, og vil koste fra 20.000 kroner og oppover.

Forbruker-PC: HP Pavilion. <i>Foto:  HP</i>
Forbruker-PC: HP Pavilion. Foto:  HP

Hewlett-Packard vil bruke prosessoren til både en Pavilion-modell, rettet mot forbrukere med høye krav, og en Omnibook-modell, beregnet på yrkesmarkedet. For Toshiba er det snakk om en ny Satellite Pro til forbrukermarkedet, mens Compaq tilbyr prosessoren til både Presario (forbruker) og Armada (yrke). Dell slår til med både en ny Latitude (yrke) og en Inspiron (forbruker). I april vil IBM slippe en rekke ThinkPad-modeller med topprosessoren.

Intels siste toppmodeller kan ha problemer. Her fra forsøket på å overklokke en Intel Core i9-13900K-prosessor til mer enn 9 GHz i 2022.
Les også

Intel: Trøbbel for toppmodeller – undersøker prosessordød

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.