Rasende etter lisenskontroll

Microsoft i dansk kommunekrangel.

Rasende etter lisenskontroll
I rådhuset til Frederikssund kommune i Danmark (bildet) var man alt annet enn fornøyd med behandlingen fra Microsoft etter en lisensgjennomgang. Bilde: Frederikssund kommune

Det ble bråk da den danske kommunen Frederikssund ble utsatt for en lisenskontroll fra Microsoft. Gjennomgangen utløste en faktura på 8,5 millioner danske kroner, noe som førte til at kommunen fikk nok. Det melder danske Computerworld, som har fått tilgang til en rekke dokumenter i saken.

Selv om fakturaen Microsoft sendte til slutt ble langt mindre, hinder det ikke kommunen å være skikkelig forbannet.

Konflikten eskalerte så høyt at kommunedirektør i Frederikssund, Ole Jacobsen, sendte flere brev til tidligere toppsjef i danske Microsoft men også til programvarekjempens kontor i Irland.

Tvert imot har vi blitt presentert for en grunnløs faktura og en adferd hvor Microsoft har forsøkt å presse oss til å inngå en forliksavtale som bygger på et uberettiget og galt grunnlag – På vegne av Frederikssund kommune retter vi henvendelsen til deg for å uttrykke vår store forundring og utilfredshet med den måte kommunen har blitt behandlet på i lisensgjennomgangen som ble gjennomført av Microsoft sommeren 2011, skriver kommunedirektøren i brevet til Microsoft-direktøren.

Kommunen følte at programvaregiganten ikke var lydhøre for deres argumenter. Blant annet mener kommunen at selve lisensgjennomgangen foregikk på feil måte i henhold til de rammeavtalene som var inngått mellom kommunen og Microsoft.

I det svært krasse brevet, som danske Computerworld kan presentere i sin helhet, fremgår det at kommunen oppfatter seg som en lojal kunde, som tar opphavsrett på alvor.

Kommunaldirektør Ole Jacobsen ble rasende etter at Microsoft presenterte et krav på over 8 millioner kroner. Han fikk redusert fakturaen, men er fremdeles ikke fornøyd.
Kommunaldirektør Ole Jacobsen ble rasende etter at Microsoft presenterte et krav på over 8 millioner kroner. Han fikk redusert fakturaen, men er fremdeles ikke fornøyd. Bilde: Frederikssund kommune

– Ikke desto mindre har vi i forbindelse med lisensgjennomgangen opplevd at vi ikke har blitt behandlet som en god kunde. Tvert imot har vi blitt presentert for en grunnløs faktura og en adferd hvor Microsoft har forsøkt å presse oss til å inngå en forliksavtale som bygger på et uberettiget og galt grunnlag, skriver kommunedirektøren som understreker at dette er uakseptabelt.

Det krasse brevet hjalp, og fakturaen ble satt betydelig ned i et forlik i begynnelsen av 2012. Men det betyr ikke at kommunen er fornøyd. I et brev til Microsoft etter at saken var avsluttet skriver de at de er svært lite tilfreds med adferden til Microsoft i saken.

Computerworld Danmark skriver at Microsoft kvitterer med å sende sine beste hilsener og håp om et fortsatt godt samarbeide. Men giganten understrekte i brevet at de ikke anerkjenner flere av forholdene kommunen brakte til torgs i forbindelse med saken.

Det er en kjent sak at Microsoft også gjennomfører lisensrevisjoner i Norge. Har du erfaring med det så gi oss gjerne et tips. Send e-post til redaksjonen. Vi behandler alle tips strengt konfidensielt.

    Les også:

Les mer om: