BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rasende fart på Internett-veien

Kabelselskapene ligger i startgropa for å tilby Internett-tilgang som får 56 Kbps-modem- eller ISDN-tilknytning til å blekne. Janco Kabel-TV kommer med sitt tilbud i november.

Overføringshastigheten på Internett ved kabeltilknytning er opptil hundre ganger raskere enn ved vanlig 28.8 Kbps modem tilknytning. Kabel-TVselskaper køer opp for å kunne bruke sin infrastruktur til andre ting enn kabel-TV, når liberaliseringen av telemonopolet for bruk av alternativ infrastruktur skjer den 1. november. Janco Kabel-TV ser mulighetene, og vil ha klar et produkt når telemonopolet liberaliseres.

Ifølge markedssjef i Janco Kabel-TV, Geir J. Dyran, er det i underkant av 10 % av bedriftens 160.000 kunder i Oslo som har gode nok lokale nettverk for å kunne koble seg opp til Internett. Jancos internett-tjeneste leveres i samarbeid med Schibsted Nett

- Det er visse tekniske begrensninger i de fleste av våre kunders lokale anlegg, og disse må oppgraderes før de kan benyttes til denne tjenesten. Vi vil dessuten ikke løpe raskere enn det vi klarer, sier Dyran, som sier at service og support-tjenestene må bygges ut i takt med interessen for å surfe på Internett via kabel-anlegget.

Janco vil selge sin tjeneste for mellom 250 og 300 kroner i fast, månedlig avgift, noe som inkluderer leie av kabelmodem. Datamaskinen kobles via et kabelmodem til i kabelstøpslet istedet for til telefonlinjen via et vanlig modem, og en kan bruke Internett uten å tenke på tellerskrittene. I tillegg kommer utgiftene til Internett-leverandøren, Schibsted Nett.

Telenors kabel-TVselskap, Telenor Avidi med vel 220.000 tilknyttede kabel-TVhjem over hele landet, hvorav vel 45.000 i Oslo, vil ikke hive seg på Internett-bølgen første omgang.

- Vi vil gi kundene våre et godt produkt når vi først kommer, sier markeds og forretningsutvikler Stein Aanensen til digi:tele. Vi har flere prøveprosjekter på gang for å teste ulike plattformer og løsninger. Våre produkter vil være resultatet av samarbeid mellom flere Telenorenheter. Når vi kommer på markedet vil vi tilby ulike løsninger tilpasset de forskjellige delene av markedet. En bedriftskunde stiller gjerne høyere krav enn en privatperson og er ofte villig til å betale mer for en bedre vare, sier Aanensen.

Aanensen understreker at Telenor vil gjøre dette riktig første gang og at ting vil ta litt tid. Allikevel bekrefter han at Telenor har ett eller flere produkter på gang hvor kabel-TV og Internett er involvert, uten at han si i hvilken form eller når et tilbud kommer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.